www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Γνωρίσαμε το έργο του σπουδαίου El Greco. fotos video

400 χρόνια μετά τον θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, 4 ομιλίες, δεκάδες εικόνες και 2 τραγούδια το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του Επιμελητήριου στον Άγιο Νικόλαο, παρουσίασαν στο ευρύ κοινό την καλλιτεχνική του διαδρομή σε Κρήτη, Ιταλία και Ισπανία. 
Την διαδρομή ενός ανθρώπου όπου στο πέρασμα του άφησε παγκόσμια κληρονομιά για την οποία έχουν μιλήσει οι μερικοί από τους σπουδαιότερους, όπως ο Πικάσο, ο Σεζάν ενώ έχουν εμπνευστεί μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Πόλοκ, ο Ρίλκε, ο Καζαντζάκης. 

Σε μια εκδήλωση όπου τα μέλη Ιστορικής και Λαογραφικής εταιρίας του νομού με τρόπο καθόλου κουραστικό, με χρήση εικόνων και βίντεο,  κατάφεραν να προσφέρουν μια πρώτη μεστή και πλήρη γεύση του έργου του μεγάλου Κρητικού, μια εκδήλωση που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί προπομπός του 3ημέρου λόγου και τέχνης που είναι αφιερωμένο φέτος στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. 

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στον Χάνδακα (1541), το σημερινό Ηράκλειο, και όταν απεφάσισε να φύγει από εδώ, για την Βενετία αρχικά, ήταν 27 χρονών και μάστορας (μαΐστρος) φτασμένος, με δικό του εργαστήριο και σημαντική αναγνώριση. Από τα έργα του αυτής περιόδου προκύπτει ότι κατείχε και χειριζόταν με άνεση την Βυζαντινή τεχνοτροπία στην αγιογραφία, είπε μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο Γιάννης Σταμέλος. 

Στην Ιταλία (Βενετία και Ρώμη) που πήγε από το Ηράκλειο (1667 ή 1668) έμεινε  τρία χρόνια μαθητεύοντας δίπλα στους Τισιάνο και Τιντορέτο. 

Τα έργα του αυτής της περιόδου διακρίνονται για τον μεταβατικό τους χαρακτήρα από την βυζαντινή τεχνοτροπία σε εκείνη της Ιταλικής Αναγέννησης, την περίοδο αυτή παρουσίασε στο κοινό η διευθύντρια του Γυμνασίου Κριτσάς φιλόλογος Μαρία Χατζηπαναγιώτη  

ενώ για την τρίτη και τελευταία περίοδο της δημιουργίας του Θεοτοκόπουλου είναι εκείνη της Ισπανίας,όπου αυτός έζησε στο Τολέδο, από το 1670 έως το τέλος της ζωής, του το 1614 και για την οποία μίλησε η Μαρία Καρτέρη – Σιγανού. 

Τέλος η φιλόλογος Ανθούλα Ρουμπελάκη μίλησε για τις επιρροές του Ελ Γκρέκο στην λογοτεχνία και την ποίηση. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δύο ξεχωριστά τραγούδια που ερμήνευσε το σχήμα της Αυτοσχέδιας χορωδίας υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Γιάννας Παπαδάκη. 

Τα τραγούδια ήταν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκι και ποίηση Ελύτη και Σεφέρη και ερμηνεύτηκαν υποδειγματικά αο τα μέλη της χορωδίας και τους μουσικούς που βοήθησαν στην εκτέλεση τους. 

Ο Γιάννης Σταμέλος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν την εκδήλωση αυτή ενώ η ανταπόκριση του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα απέδειξε ότι εκδηλώσεις που είναι εύστοχες στο θέμα τους και πλούσιες σε περιεχόμενο σαφώς και προσελκύουν θεατές και κοινό. 


Επόμενη καλλιτεχνική δράση η συναυλία Μικτής Χορωδίας ΟΤΕ Αθηνών σε συνδιοργάνωση με το Ωδείο Τέχνης Κρήτης στο Κινηματοθέατρο REX στις 20.30


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου