www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ασφάλεια ή...μεταφορά; Επιτροπή για την αρχαιολογική συλλογή της Νεάπολης

Με την δημιουργία επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέμα από όλες τις πλευρές και στην οποία θα συμμετέχουν μέλη από όλες τις παρατάξεις της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης 
θα εξεταστεί το έγγραφο που έχει αποστείλει η ΚΔ’ εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων με το οποίο ζητά την παραχώρηση νέου χώρου για την μεταφορά της αρχαιολογικής συλλογής της Νεάπολης. 

Συγκεκριμένα η υπηρεσία ζητά από τους τοπικούς φορείς να παραχωρήσουν την μεγάλη αίθουσα στο παλιό γυμνάσιο στην οποία θα προβούν πρώτα σε εργασίες ενίσχυσης της φύλαξης της ώστε να μεταφερθούν εκεί τα ευρήματα που φιλοξενούνται τώρα στο κτίριο που για χρόνια στεγάζει την συγκεκριμένα συλλογή. 

Το κτίριο αυτό είχε παραχωθεί και επισκευαστεί από τον πρώην Δήμο Νεάπολης αρκετά χρόνια πριν και από τότε η λειτουργία του σαν μουσείο δεν είναι συνεχείς με διαστήματα πολλών ετών ο χώρος αν παραμένει κλειστός. 

Η συλλογή είχε ξεκινήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2001 και τα εκθέματα της προέρχονται από πολλές διαφορετικές τοποθεσίες του νομού και αφορούν την περίοδο από τα προϊστορικά χρόνια έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. 

Ο επισκέπτης μπορούσε να δει εργαλεία, κεραμικά, κοσμήματα αλλά και νομίσματα. Τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν βρεθεί από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. 

Το μουσείο έχει να λειτουργήσει αρκετά χρόνια ενώ το κτίριο δεν έχει δεχθεί καμία συντήρηση από τότε που παραδόθηκε. Η υπηρεσία επικαλείται λόγους ασφαλείας και οι άνθρωποι της Νεάπολης θέλουν να κάνουν επαφές τόσο με την συγκεκριμένη υπηρεσία όσο και με άλλους φορείς εάν χρειαστεί ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση στο θέμα αυτό. 

Βασικός γνώμονας είναι η λειτουργία της αξιόλογης αυτής συλλογής έστω για μετρικούς μήνες στην διάρκεια του έτους και όχι η δημιουργία εκ νέου ενός αποθηκευτικού χώρου.


ΘΑΝΟΣ Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου