www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κενά παντού καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Λασιθίου

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου εύχεται στους μαθητές, στους γονείς τους και στους συναδέλφους Καθηγητές και Δασκάλους Καλή Σχολική Χρονιά.

Δυστυχώς όμως το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς βρίσκει το Νομό Λασιθίου αλλά και όλη τη χώρα με τεράστια κενά σε Καθηγητές, με πρωτοφανή νούμερα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Τα κενά σήμερα ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 11.000 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε διορισμούς 10.000 Αναπληρωτών μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία πέντε χρόνια που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο - κατάργηση βασικών ειδικοτήτων στην Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση , κλείσιμο σχολείων αλλά και στην μείωση κατά 30.000  τον αριθμό των καθηγητών. Η ανάγκη για μαζικούς διορισμούς μονίμων Καθηγητών - Δάσκαλων είναι προφανής παρά την αντίθετη αντίληψη της Κυβέρνησης.

Στον νομό μας τα κενά ανέρχονται σε 54 καθηγητές μετά τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Αναλυτικά φαίνονται στο πίνακα που ακολουθεί.

Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα του Νομού. Στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λείπουν 11 διοικητικοί Υπάλληλοι σύμφωνα με το Προϊστάμενο Δ.Ε. Λασιθίου. 

Αυτό έχει σαν συνέπεια να αποσπώνται καθηγητές από τα σχολεία, αναγκαστικά για μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς η Διεύθυνση, εντείνοντας το πρόβλημα των κενών και στερώντας τους συναδέλφους αυτούς από τα σχολεία. 
Και αυτό είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών «δεσμεύσεων» που απαγορεύουν τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο Τομέα. 

Αν δεν υπήρχε το φιλότιμο, το μεράκι και η υπερβολική προσπάθεια των εναπομεινάντων μονίμων υπαλλήλων και των αποσπασμένων Καθηγητών, η Διεύθυνση θα είχε καταρρεύσει.
Και τα προβλήματα συνεχίζονται: Στα χαρτιά παραμένουν τα κτήρια δύο σχολείων στον Άγιο Νικόλαο (3ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο) και του ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού. Επίσης στη Σητεία από το 2005 είναι γκρεμισμένα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Σητείας.
Εκπλήξεις περιμένανε τους μαθητές των σχετικά απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για να μεταβούν στο σχολείο τους. Κατά το Μνημονιακό Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές πρέπει να περπατάνε μέχρι και 5 (πέντε) χιλιόμετρα αφού δεν δικαιούνται σε αυτή την περίπτωση δωρεά εισιτήριο. 

Το Υπουργείο αντί να μειώσει την απόσταση, την αύξησε από 4 σε 5 χιλιόμετρα εκθέτοντας τους μαθητές σε περισσότερους κινδύνους. Έτσι αντιλαμβάνεται το Υπουργείο την ασφάλεια των μαθητών.
Επίσης η χρηματοδότηση στους δήμους βαίνει συνεχώς μειούμενη με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά προβλήματα στο επόμενο διάστημα στη χρηματοδότηση των σχολείων. 

Συνολικά για την Εκπαίδευση η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως αλλά και σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την χώρα.

Τέλος σε αρκετές ειδικότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Νέο ΕΠΑΛ επανεκδόθηκαν τίτλοι βιβλίων που είναι παρωχημένα και αναφέρονται σε κατηργημένη τεχνολογία ή σε δεδομένα που έχουν ανατραπεί (π.χ. στα βιβλία οικονομικών μαθημάτων ακόμη το νόμισμα είναι η δραχμή).

Ακολουθεί ο πίνακας με τα κενά όπως τα έδωσε η ΔΔΕ Λασιθίου:

ΚΕΝΑ
ΠΕ01.00 - ΘΕΟΛΟΓΟΙ
2
ΠΕ02.00 - ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ
17
ΠΕ03.00 - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
3
ΠΕ04.01 - ΦΥΣΙΚΟΙ
4
ΠΕ04.02 - ΧΗΜΙΚΟΙ
1
ΠΕ04.04 - ΒΙΟΛΟΓΟΙ
2
ΠΕ04.05 - ΓΕΩΛΟΓΟΙ
1
ΠΕ06.00 - ΑΓΓΛΙΚΗΣ
1
ΠΕ12.04 - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓ.
2
ΠΕ12.05 - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ
1
ΠΕ14.04 - ΓΕΩΠΟΝΟΙ-ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣ. Π.
2
ΠΕ17.02 - ΜΗΧ/ΛΟΓΟΙ-ΝΑΥΠ. ΕΜΠ. Ν. ΑΣΕΤΕΜ-ΤΕ
2
ΠΕ17.03 - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΑΣΕΤΕΜ-ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ-ΤΕΧ.
2
ΠΕ17.04 - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ-ΤΕΙ-ΚΑΤΕΕ-ΤΕΧ.
1
ΠΕ18.12 - ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓ.
1
ΠΕ18.18 - ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ
3
ΠΕ19-20 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
9
ΣΥΝΟΛΟ:
54

Για το Δ.Σ.
                          Ο Πρόεδρος                                                Η Γ. Γραμματέας

               Καλιμάντζαλης Βασίλης                                       Ζερβάκη Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου