www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Διαλύουν μετ’ επαίνων το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

Την ουσιαστική υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αλλά «μετ' επαίνων», προτείνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του κατά τη χθεσινή σύσκεψη, που έγινε στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα με τους εκπροσώπους του Λασιθίου.

Ο Υπουργός, που συγκάλεσε τη σύσκεψη στην Αθήνα με στόχο να βρεθεί λύση στα προβλήματα της Υγείας στο νομό και να εξεταστεί πώς θα βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση που οδηγεί σε υπολειτουργία τα Νοσοκομεία, πρότεινε την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης γιατρών στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου με περαιτέρω υποβάθμιση του Ιδρύματος, για να μπορούν να διεξαχθούν οι εφημερίες.

Η πρόταση έγινε παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του βουλευτή Λασιθίου κ. Κωστή Δερμιτζάκη, των τεσσάρων Δημάρχων, του Διοικητή και των υποδιοικητών των Νοσοκομείων και των Διευθυντών Ιατρικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, αντί να επιλεγούν λύσεις που στηρίζονται στην προσθήκη γιατρών στο Νοσοκομείο, προκειμένου να λειτουργήσει όπως πρέπει το ίδρυμα ως κεντρικό Νοσοκομείο του νομού, ο κ. Γρηγοράκος πρότεινε να αλλάξει ζώνη το Νοσοκομείο και από την Β΄ ζώνη, που βρίσκεται σήμερα, να ανήκει στο μέλλον στη Γ΄ ζώνη. Με τον τρόπο αυτό ο Υπουργός πιστεύει πως λύνεται το θέμα των εφημεριών, αφού οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δέκα αντί για επτά εφημερίες, που ισχύουν σήμερα, και έτσι εκτιμά πως θα ρυθμιστεί το πρόβλημα.

Επί της ουσίας δηλαδή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στο μεγάλο και φλέγον ερώτημα για πρόσθετα κονδύλια εφημεριών που απαιτούνται για να λειτουργήσει κανονικά το Νοσοκομείο, αλλά επέλεξε μια λύση που θα αποτελεί πλέον επίσημα την υποβάθμισή του.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Γρηγοράκος μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια για την λειτουργία του Νοσοκομείου σημειώνοντας πως επιτελεί έργο και είναι ένα εξαιρετικό Νοσοκομείο που πρέπει να στηριχθεί και μίλησε και για κάλυψη κενών στην Παιδιατρική και Ορθοπεδική κλινική. Ωστόσο με την πρόταση για αλλαγή ζώνης, αλλά και την έλλειψη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την τοποθέτηση γιατρών όλων των ειδικοτήτων που λείπουν είναι σαφές πως δεν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα, αλλά υποσχέσεις για το μέλλον, το οποίο, αν εφαρμοστεί η πρόταση του Υπουργού, προδιαγράφεται ζοφερό για το Νοσοκομείο.

Να σημειωθεί πως με αφορμή την πρόταση αυτή, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός σε συνεργασία και με το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη την Πέμπτη για να συζητηθεί το θέμα.

Θα μείνει με δύο Χειρουργούς
Γενικά η σύσκεψη περιορίστηκε στη διαχείριση των προβλημάτων που τρέχουν αυτή την περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό και για το θέμα που έχει προκύψει με την τοποθέτηση του μόνιμου χειρουργού στην Ιεράπετρα, αποδέχθηκε την μετακίνηση του γιατρού από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είπε πως θα διοριστούν δύο μόνιμοι χειρουργοί και θα λυθεί το πρόβλημα που έχει με τις προσλήψεις των 300 γιατρών που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας. 

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως κανείς δε μπορεί να προσδιορίσει πότε θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές κι αν μέχρι τότε το Νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στη χειρουργική κλινική, που λόγω και επικείμενης συνταξιοδότησης ενός γιατρού, θα μείνει με δύο χειρουργούς.

Από 'κει και πέρα έκανε δεκτό το αίτημα για την προκήρυξη μίας θέσης εντατικολόγου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Νεάπολης - Τζερμιάδου
Για το Κέντρο Αποκατάστασης στη Νεάπολη ο Υπουργός έδωσε εντολή να χορηγήσουν την έγκριση σκοπιμότητας για τη μελέτη, ενώ για το Κέντρο Υγείας του Οροπεδίου Λασιθίου ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης έδωσε αντίστοιχη εντολή για να μεταβούν τρία άτομα του ΕΚΑΒ στο Τζερμιάδων από το Ηράκλειο και να διατεθεί ασθενοφόρο με τετρακίνηση.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου