www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μελίνα ...ζεί

Μια ακόμα εξαιρετική σε ποιότητα και σε περιεχόμενο εκδήλωση διοργάνωσε ο επιμορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος της Βουλσιμένης στον φιλόξενο χώρο του το βράδυ του Σαββάτου. 
Στο «μικρό Παρισάκι» έτσι όπως οι παλιοί έλεγαν το χωριό της Βουλσιμένης, και όχι άδικα, έγινε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην «τελευταία ελληνίδα θεά» ή στην «γυναίκα – φλόγα» ή όπως αλλιώς έχει χαρακτηριστεί από όλο τον κόσμο η μεγάλη Μελίνα Μεκρούρη, εκδήλωση με ομιλίες, έκθεση φωτογραφιών και προβολή ταινίας.  

Για την Μελίνα, ίσως από τις λίγες που όλη η Ελλάδα και όχι μόνο ξέρουμε με το μικρό της όνομα, που ήταν μια από τις σημαντικότερες σίγουρα Ελληνίδες του 20ού αιώνα. «Υπήρξε πολύμορφη προσωπικότητα, κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας στον αγώνα κατά της χούντας (1967-1974), σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου με διεθνή καριέρα και με ερμηνείες που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της Έβδομης Τέχνης. 

Πολιτικός που σημάδεψε με την παρουσία της τον πολιτισμό της Ελλάδας, τον έφερε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. 

Πίστευε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας. Ότι είναι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν και ότι έχει μεγάλη σημασία και αξία η ανάδειξή του.» όπως αναφέρεται από το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που ήταν και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ενώ προσέφερε και τις φωτογραφίες που εκτέθηκαν στην μεγάλη αίθουσα του συλλόγου στην Βουλισμένη. 

Το κοινό και τους καλεσμένους καλωσόρισε με ευγένεια η ταμίας του συλλόγου κ. Βιδάλη η οποία και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή έξοδα της οποίας κάλυψε η Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. 

Την εισαγωγή έκανε η Άννα Καραγιαννάκη, δημοσιογράφος παρουσιάζοντας ένα σύντομο προφίλ της Μελίνας, όλων μας, της γυναίκας που με πάθος έκανε τα πάντα και στην συνέχεια τον λόγο πήρε ένας άνθρωπος του θεάτρου, του Κρητικού και όχι μόνο, ο κ. Νίκος Αεράκης καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης ο οποίος σε μια ομιλία με πολλούς αποδέκτες είπε στην αρχή 

«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης τιμά τη Μελίνα της τέχνης, της πολιτικής, του θεάτρου, τη Μελίνα που ταυτίστηκε με την Ελλάδα και τον χαρακτήρα των Ελλήνων.  Τιμά ένα από τα πιο σημαντικά εικονοστάσια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.  Σήμερα, εδώ στο μικρό και φιλόξενο χωριό σας η τιμή συνεχίζεται.» Τόνισε τον ρόλο που είχε η ίδια για το θέατρο «Και επειδή, ηθοποιός δε σημαίνει μόνο φως, αλλά σηματοδοτεί μια παρεμβατική δράση υπέρ του ήθους και της τέχνης, τότε η Μελίνα το έπραξε, το πραγματοποίησε, το υπηρέτησε αυτό το ουσιαστικό της τέχνης της. Κι έπαιξε όχι ρόλους αλλά ρόλο στον ελληνικό πολιτισμό και δεν περπάτησε απλά στα σύννεφα, απ’ όπου μας βλέπει σήμερα αλλά λειτούργησε αποφασιστικά για το θέατρο με όραμα, προοπτικές και πάθος…Για μας, τους ανθρώπους του θεάτρου, τους ηθοποιούς το σπίτι μας είναι το σανίδι κι η αναπνοή μας αποκτάει τον κανονικό ρυθμό της όταν παίζουμε για μας και για τον κόσμο και μέσα από τους ρόλους μιλάμε τη γλώσσα όλων των ανθρώπων, όλων των εποχών. Κι αυτό η Μελίνα το γνώριζε καλά. Και ήξερε ακόμα ότι το θέατρο είναι σχολείο, είναι παιδεία, είναι δικαίωμα για όλους κι όχι μόνο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη οι προνομιούχες περιοχές και πόλεις που θ’ απολαμβάνουν το θείο δώρο της θεατρικής τέχνης. Όντας λοιπόν Υπουργός Πολιτισμού κι αυτό το δηλώνει  ήδη από το 1981, πιστεύει βαθιά κι ακράδαντα στην πολιτιστική αποκέντρωση.» είπε και ανέδειξε τον ρόλο της ίδια στην δημιουργία και έως τώρα λειτουργία των περιφερειακών Δημοτικών θεάτρων. 

Παρόν και ο Νίκος Κούνδουρος ο οποίος ιδιαίτερα λακωνικός είπε απλά «Βρίσκομαι εδώ σαν αυτόπτης μάρτυρας, την Μελίνα την έζησα  από τα νεανικά και όχι μόνο χρόνια μας και νοιώθω μέχρι που είμαι σίγουρος ότι δεν πέθανε. 

Η Μελίνα ζει, είναι και θα είναι πάντα ανάμεσα μας, παντού.» είπε. 

Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου