www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

"Θα γίνει" Αποκαθιστούν την πραγματικότητα για το κέντρο αποκατάστασης στη Νεάπολη.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας και θα μπει σε τροχιά υλοποίησης,.
 όπως βεβαιώνουν οι αρμόδιοι παράγοντες που χειρίζονται το θέμα από πλευράς 7ης ΥΠΕ Κρήτης και Διοίκησης Νοσοκομείου, παρουσιάζοντας τα δεδομένα που αποδεικνύουν πως το έργο μπορεί να προχωρήσει και με την οικονομική στήριξη του νέου ΠΕΠ Κρήτης που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014 -2020.

Τόσο η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κα Άννα Τριχοπούλου όσο και ο Διοικητής των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων του νομού κ. Μανόλης Μακρονικολάκης, αποσαφηνίζουν πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Έτσι, το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανόν μέχρι το Σεπτέμβριο, θα υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας η έγκριση της σκοπιμότητας του έργου και η ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Είμαστε στο τελευταίο στάδιο και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γρηγοράκου, τονίσαμε στον Υπουργό ότι αφού τελείωσαν όλα τα προβλήματα θέλουμε η ανάθεση της μελέτης και η σκοπιμότητα να βγουν άμεσα. Το θέμα του Κέντρου Αποκατάστασης πρέπει να θεωρείται λυμένο αφού θα βγουν οι αποφάσεις και υπάρχουν μόνο τα γραφειοκρατικά θέματα για να τελειώσει», δηλώνει χαρακτηριστικά η αρμόδια Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Όπως επισημαίνει η ίδια όσο και ο Διοικητής των Νοσοκομείων του Λασιθίου, υπήρχαν ανοικτά και σοβαρά θέματα στην προσπάθεια ωρίμανσης του έργου που έπρεπε να λυθούν. Το πρώτο πρόβλημα ήταν το νομικό θέμα που προέκυψε από τη διαδικασία της συνένωσης και έπρεπε να λυθεί προκειμένου να είναι αυτόνομο το Νοσοκομείο για να μην χάσει τα κληροδοτήματα, κάτι που διευθετήθηκε με την τροπολογία που πέρασε από τη βουλή το Νοέμβριο του 2013, οδηγώντας στο να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

«Από κει και πέρα υπήρχε το ζήτημα της σκοπιμότητας του έργου. Η σκοπιμότητα του έργου δεν είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και αυτό συνέβαινε πρωτίστως διότι δεν υπήρχαν κλίνες διαθέσιμες για την ανάπτυξη του Κέντρου Αποκατάστασης», σημειώνει ο κ. Μακρονικολάκης.

Το νοσοκομείο είχε 25 κλίνες και το Κέντρο έπρεπε να έχει 40, με αποτέλεσμα να πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για να διατεθούν κλίνες και μάλιστα εκτός Νοσοκομείων Λασιθίου διότι δεν ήθελαν οι Διοικούντες για ένα έργο που είναι αποδεκτό από όλους να προκληθούν αντιπαραθέσεις από τυχόν μείωση κλινών σε άλλα Νοσοκομεία και τη μεταφορά τους στο Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης. Κι από κει και πέρα θα έπρεπε να εγκριθεί και η ανάθεση της οριστικής μελέτης του έργου για να μπορεί να ξεκινήσει το έργο.

«Η σκοπιμότητα του έργου δεν είχε εγκριθεί διότι δεν υπήρχαν κλίνες. Ο αγώνας που δόθηκε και έληξε πριν ένα μήνα στην 42η συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ στις αρχές Αυγούστου οδήγησε στο να δοθούν 30 κλίνες από Νοσοκομεία της Αθήνας. Είναι το μοναδικό Νοσοκομείο που πήρε κλίνες τώρα και είναι σημαντικό γιατί αποδεικνύει πως γίνεται δουλειά και υπάρχει βούληση. Επίσης, διευθετήθηκε το θέμα της μελέτης η οποία θα ανατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης με απόφαση του Υπουργού Υγείας», υπογραμμίζει η κα Τριχοπούλου.

Αυτό που τονίζεται πάντως από την πλευρά των δύο παραγόντων της Διοίκησης αλλά και από την Υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου κα Λία Μοσχοβιτάκη, είναι πως στο διάστημα των τελευταίων ετών υπάρχει διαρκής κινητικότητα και προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που δεν είχαν δρομολογηθεί εξαρχής.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου