www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο πρώτος δήμαρχος Αθηναίων μετά την Χούντα ήταν απο τη Νεάπολη

Η εισήγησή του κ. Αντώνη Χουρδάκη, αρχιτέκτων, τ. Δήμαρχος Νεάπολης στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Δήμαρχο Αθηναίων 1975-78) που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης την Τρίτη 5 Αυγούστου 2014. 
                                                                       
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Ο ΚΡΗΤιΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΟΣ

Του Αντώνη Χουρδάκη, αρχιτέκτονα, τ. Δημάρχου Νεάπολης – ΝΕΑΠΟΛΗ 5/8/2014

1.      ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου (1914 – 1983) υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων μετά την Απριλιανή Δικτατορία (1975 – 1978). Η καταγωγή του ήταν από το Μεραμπέλο (Νεάπολη και Βραχάσι). Τα βιογραφικά του στοιχεία παρουσιάζονται στις άλλες εισηγήσεις της σημερινής εκδήλωσης. Ως Δήμαρχος Αθηναίων και ως πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας) συμμετείχε ενεργά σε διεθνείς Οργανισμούς Δήμων και Περιφερειών. Η συμμετοχή του αυτή χάρις στις ικανότητες του και το διεθνές κύρος που διέθετε συνεχίστηκε κατά την περίοδο αμέσως μετά από την λήξη της θητείας του (1979 – 1983).  Την περίοδο αυτή βοήθησε αποφασιστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης να γίνει μέλος πρώτη από τις Ελληνικές Περιφέρειες - και να συμμετέχει σε Οργανισμούς Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συμμετοχή αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία διότι από τον Ιανουάριο του 1981 η Ελλάδα έγινε κανονικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα).
Η εισήγηση αυτή έχει σκοπό να αναδείξει την δραστηριότητα του Γιάννη Παπαθεοδώρου στον τομέα των διεθνών σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας, την βοήθειά του στην συμμετοχή της Κρήτης ως περιφέρεια σε Ευρωπαικούς Οργανισμούς κατά την περίοδο μετά την λήξη της θητείας του (1979 – 1983) και την ανιδιοτελή προσπάθειά του να επωφεληθεί η Κρήτη ως σύνολο από την συμμετοχή αυτή. Για την περίοδο αυτή υπάρχουν στοιχεία από την αλληλογραφία του με τους Δήμους που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή και τις Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων) των 4 νομών της Κρήτης.

2.      ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
Για την εποπτεία των διεθνών σχέσεων αναφέρονται περιληπτικά οι Διεθνείς  Οργανώσεις Δήμων και οι Ευρωπαικές Οργανώσεις Περιφερειών στις οποίες ο Γιάννης Παπαθεοδώρου συμμετείχε ενεργά και κατείχε σημαντικά (άμισθα) αξιώματα και  θέσεις.

2.1  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – FEDERATION MONDIALE  DES  CITES UNIES (F.M.C.U.), UNITED TOWNS ORGANIZATION (U.T.O.)
Ιδρύθηκε το 1957 στην γαλλική πόλη Aix les Bains ως μη κυβερνητικός οργανισμός από αντιπροσώπους αδελφοποιημένων πόλεων με πρωτοβουλία του Γάλλου αντιστασιακού Jean Marie Bressand  με αρχικό όνομα «Παγκόσμια Ομοσπονδία Αδελφοποιημένων Πόλεων» και έδρα το Παρίσι. Οι συμμετοχές έφθασαν περίπου τις 2.000 πόλεις από 80 χώρες από την Ευρώπη, την Μεσόγειο, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την ΝΑ Ασία. Ο σκοπός ήταν να διευκολυνθούν και να «μαλακώσουν» οι (οξυμμένες τότε) διεθνείς σχέσεις με την ανάπτυξη απευθείας συνεργασιών μεταξύ των πόλεων (ιδιαίτερα μεταξύ χωρών που ήταν παλιότερα σε εμπόλεμη κατάσταση) χωρίς διακρίσεις φυλετικές, πολιτικές ή άλλες.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης αυτής ιδρύθηκε από τις πόλεις γύρω από την Μεσόγειο η «ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ε.Π.Μ.)»  «UNION DES VILLES DE MEDITERRANEE, U.V.M.) με προσωρινή έδρα την Γενεύη.

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου ως Δήμαρχος Αθηναίων είχε οριστεί ως «Γενικός Εκπρόσωπος για την Ελλάδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αδελφοποιημένων Πόλεων»,  συμμετείχε στο προεδρείο της «ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» (Ε.Π.Μ.) και ήταν μέλος του προεδρείου στην πρώτη «Πολιτιστική Συνδιάσκεψη της Μεσογείου» που οργάνωσε η Ε.Π.Μ. στην Ρόδο τον Μάιο του 1979.  Στην συνδιάσκεψη αυτή συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα της «ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» (Conference of Peripheral Maritime Regions, C.P.M.R.) Georges Pierret και συζήτησαν το θέμα της συμμετοχής της Κρήτης ως περιφέρεια στην οργάνωση αυτή. Αργότερα ορίστηκε ως «Γενικός Εκπρόσωπος για τις Διεθνείς Σχέσεις» της Ε.Π.Μ.    


2.2.            «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» (Conference of Peripheral Maritime Regions, C.P.M.R.)
Ιδρύθηκε το 1973 με πρωτοβουλία της Γαλλικής Περιφέρειας της Βρετάνης και έδρα την πόλη Ρέν. Είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από περίπου 160 ¨περιφερειακές» (δηλαδή μειονεκτικές) περιφέρειες από 28 χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η CPMR είναι ανεξάρτητη από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Στόχος των δράσεων της CPMR είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των περιφερειών - μελών της, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τις πολιτικές με υψηλό περιφερειακό και εδαφικό αντίκτυπο όπως, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ. Η CPMR επιδιώκει να διασφαλίσει μια ισχυρή περιφερειακή πολιτική η οποία θα απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης και εργάζεται επίσης για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παράκτιας πολιτικής αποσκοπώντας να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Ως ένα πολιτικό φόρουμ, η CPMR βοηθά έτσι ώστε να εκφραστούν τα κοινά συμφέροντα των παράκτιων περιφερειών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεργάζεται επίσημα (έχει θεσμικό ρόλο) με τις εθνικές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα των περιφερειών - μελών της και οι θέσεις που υιοθετούν κατά το στάδιο προετοιμασίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών. 

Παράλληλα, διευκολύνει την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των μελών της, βοηθώντας στη σύσταση και στο συντονισμό τους και επενδύοντας απευθείας σε κάποια από αυτά.

Η CPMR απαρτίζεται από έξι (6) Επιτροπές, ως εξής:
§ Ατλαντική
§ Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας
§ Νησιών
§ Διαμεσογειακή
§ Βαλτικής Θάλασσας
§ Βόρειας Θάλασσας

Η Κρήτη ήταν η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια που έγινε κανονικό μέλος της C.P.M.R. Οι βασικοί συντελεστές της προσπάθειας αυτής ήσαν ο Γιάννης Παπαθεοδώρου που το επρότεινε σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα της C.P.M.R. Georges Pierret και ο Σύνδεσμος των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης που δημιουργήθηκε το 1980 κυρίως για τον σκοπό αυτό.    

Κατά την συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της «ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» στο Flensburg της Γερμανίας (Σεπτ. 1980) δόθηκε στον Γιάννη Παπαθεοδώρου ο στον τίτλος του «Μόνιμου Συμβούλου της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ε.Κ.» έχοντας υπόψη την μέχρι τότε συμβολή του στην ένταξη της Κρήτης και των Ελληνικών Περιφερειών και την προοπτική και προετοιμασία της πραγματοποίησης της Γενικής συνέλευσης της C.P.M.R. στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 1981.  

Περιφέρειες που είναι μέλη της «ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» (Conference of Peripheral Maritime Regions, C.P.M.R.)

3.      Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» (Conference of Peripheral Maritime Regions, C.P.M.R.)

3.Α. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ»
Ο Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1975 με την υπ’ αριθμόν 1658 απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στα βιβλία των αναγνωρισμένων σωματείων με αύξοντα αριθμό 4930/1975. Οι σκοποί του Συνδέσμου είναι σύμφωνα με το καταστατικό (μεταξύ άλλων) : 
“Αρθρον 2ον ΣΚΟΠΟΙ: Σκοπός του Συνδέσμου είναι η συνένωσις του επιστημονικού δυναμικού της Κρήτης με κατεύθυνσιν α) την συμβολήν του εις την ανάπτυξιν και προαγωγή της επιστήμης και της τέχνης β) την συστηματικήν μελέτη, ενεργόν παρακολούθησιν και προβολήν όλων των προβλημάτων τα οποια απασχολούν την Κρήτην και τους Κρήτας γ) την συγκέντρωσιν και την συστηματικήν κατάταξιν του αναγκαίου υλικού και την, με βάσιν τα δεδομένα και τα πορίσματα της επιστήμης κατά κλάδους, επεξεργασίαν και διατύπωσιν λύσεων αι οποιαι εξυψώνουν το βιοτικόν και πολιτιστικόν επίπεδον των κατοίκων της Κρήτης και ικανοποιούν τας ανάγκας των δ) …… ε) …… στ)…..».
Στο καταστατικό του Συνδέσμου αναφέρεται ότι ο Γιάννης Παπαθεοδώρου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Επίσης υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου το 1982.

Με πρωτοβουλία του Γιάννη Παπαθεοδώρου ο Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων εισηγήθηκε στους Δημάρχους της Κρήτης τον Οκτώβριο του 1979 την συμμετοχή της Κρήτης ως περιφέρεια στην  «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» (Conference of Peripheral Maritime Regions, C.P.M.R.). Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτική επιστολή 15 σελίδων του Γιάννη Παπαθεοδώρου (με την ιδιότητα του τ. Δημάρχου Αθηναίων και του Γενικού Εκπροσώπου με την οποία περιγράφονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για να γίνει η Κρήτη μέλος της Διάσκεψης αυτής. Στην επιστολή αυτή (9/10/1979) παρατίθεται η εισαγωγή, που δείχνει το όραμα και τις σκέψεις του για την Κρήτη. 

«Αγαπητέ κε Δήμαρχε. Θεωρώ υποχρέωσή μου για το συμφέρον της Κρήτης , του λαού της και της πόλης που εκπροσωπείτε, να θέσω υπόψη σας τα παρακάτω, πιστεύοντας ότι θα τα εκτιμήσετε όπως πρέπει και θα θελήσετε να ενεργήσετε ότι επιβάλλεται, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων, …, για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρουσιάζονται και να χρησιμοποιηθεί η προσφορά μας δίδεται, από ένα διεθνή οργανισμό, απασχολούμενο με την την ανάπτυξη των παραθαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες πρέπει να περιληφθεί, σαν αυτοτελής, μεγάλης σημασίας και πολλών δυνατοτήτων περιοχή, και το νησί της Κρήτης.».

3.Β. Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Τ.Ε.Δ.Κ. ΚΡΗΤΗΣ

Οι ενέργειες που ακολούθησαν την πρόταση αυτή ώστε η Κρήτη ως περιφέρεια να γίνει κανονικό μέλος της «ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙ-ΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – C.P.M.R.» είναι περιληπτικά οι εξής.

1.      (2//11/1979) Σύσκεψη στο Ηράκλειο των Δημάρχων της Κρήτης που ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του Συνδέσμου Κρητών Επιστημονων και του Γιάννη Παπαθεοδώρου. Γίνεται αποδεκτή η πρόταση για προσχώρηση της Κρήτης ως σύνολο και ως περιφέρειας στην C.P.M.R. και η απόφαση εγκρίθηκε αργότερα και από τις 4 Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης. Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη αυτή ήσαν οι εξής :
 Αρχανών – Μαρία Πλουμίδου – Παπαδάκη, Χανίων – Ιωάννης Κλωνιζάκης  Ηρακλείου – Μανόλης Καρέλλης, Αγίου Νικολάου – Ρούσος Καπετανάκης, Ανωγείων – Γεώργιος Κλάδος, Νεαπόλεως – Αντώνιος Χουρδάκης. Σητείας – Γεώργιος Καταπότης.

2.      Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ» ιδρύθηκε μετά από 3 συσκέψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-          (6/5/1979) Σύσκεψη των Δημάρχων της Κρήτης και των τμημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης  στο Κολυμπάρι Χανίων (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης),

-          (2/12/1979) Σύσκεψη Δήμων και Κοινοτήτων Κρήτης στα Ανώγεια, οπoυ αποφασίστηκε η συμμετοχή στην C.P.M.R., η ίδρυση του «Συνδέσμου Τ.Ε.Δ.Κ. Κρήτης» και ορίστηκε προσωρινή γραμματεία. Καθοριστικό ρόλο είχε ο Γ. Κλάδος, τότε Δήμαρχος Ανωγείων.

-          (23/3/1980) Σύσκεψη των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των 4 νομών της Κρήτης στον Αγιο Νικόλαο. Εγκρίθηκε το καταστατικό του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Τ.Ε.Δ.Κ. ΚΡΗΤΗΣ» (συντάκτης ο τότε Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Ρούσος Καπετανάκης) και επικυρώθηκε η γραμματεία του συνδέσμου (που είχε οριστεί προσωρινά στα Ανώγεια) με μέλη τους εξής; Γ. Κλάδο, Δήμαρχο Ανωγείων ως πρόεδρο, Γιάννη Κλωνιζάκη, Δήμαρχο Χανίων, Μ. Παπαδάκη – Πλουμίδου, δήμαρχο Αρχανών και Α. Χουρδάκη, Δήμαρχο Νεαπόλεως.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα τότε δεν υπήρχε θεσμός Περιφέρειας ούτε στην κρατική διοίκηση ούτε στην αυτοδιοίκηση. Η λύση για την εκπροσώπηση της Κρήτης ως περιφέρεια στην C.P.M.R. δόθηκε με την δημιουργία του Συνδέσμου Τ.Ε.Δ.Κ. Κρήτης, μετά από συνεννόηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου με την Γραμματεία της C.P.M.R. και με την αποδοχή της πρότασης από τους Δήμους και τις Κοινότητες της Κρήτης. Επίσης επισημαίνεται ότι εκείνη της περίοδο υπήρχαν σοβαρές αντιθέσεις και δυσπιστία μεταξύ των νομών της Κρήτης με αιτίες την κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών και άλλα θέματα. και ένας από τους κύριους σκοπούς του Συνδέσμου ήταν να συμβάλει στην εξομάλυνση των αντιθέσεων μεταξύ των νομών της Κρήτης.
Οι κύριοι σκοποί του Συνδέσμου ΤΕΔΚ Κρήτης ήσαν σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας (περιληπτικά) 1) Η από κοινού μελέτη και προώθηση των θεμάτων της ανάπτυξης της Κρήτης, η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, η σωτηρία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 2) Η εξασφάλιση της διοικητικής αυτονομίας και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 3) Η καταπολέμηση και αποφυγή κάθε τοπικιστικής τακτικής και νοοτροπίας. 

3.Γ. Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ – C.P.M.R.» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΟΚΤ. 1981)
Μετά την προσχώρηση της Κρήτης στην C.P.M.R. και σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Γραμματεία της C.P.M.R., προτάθηκε η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της C.P.M.R. στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 1981. Στην πρόταση αυτή ο ρόλος του Γιάννη Παπαθεοδώρου υπήρξε καθοριστικός. Η πρόταση διατυπώθηκε αρχικά στην Γενική Συνέλευση της C.P.M.R. στο Sandiago de Compostella της Ισπανίας το 1979 από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης και ανανεώθηκε από τον Σύνδεσμο Τ.Ε.Δ.Κ. Κρήτης τον Μάιο του 1980 (Επιτροπή των Νησιών της C.P.M.R. στην Σαρδηνία) και κατά την συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της C.P.M.R. στο Flensburg της Γερμανίας (Σεπτ. 1980).

Το 1981 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως πλήρες μέλος και η συνέλευση αυτή ήταν σημαντική για την συμμετοχή στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και την αλληλογνωριμία των Ελληνικών με τις Ευρωπαϊκές περιφέρειες. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε από 5-10 Οκτωβρίου 1981 σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής Μάλεμε στα Χανιά. Συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι περιφερειών της Ευρώπης, εκπρόσωποι των Ελληνικών Περιφερειών, πολλοί σύμβουλοι της C.P.M.R. και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πραγματική εικόνα και την ενδοχώρα της Κρήτης και στους 4 νομούς της Κρήτης με επισκέψεις που οργανώθηκαν από τις ΤΕΔΚ της Κρήτης .

Στην Συνέλευση αυτή μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος ΤΕΔΚ Κρήτης προετοίμασε και παρουσίασε την γενική εικόνα και τα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης. Επίσης παρουσιάστηκε το κείμενο του «Ευρωπαϊκού Καταστατικού Χάρτη των Ακτών» (European Coastal Charter) που είχε προετοιμαστεί από αρκετό καιρό από στελέχη της C.P.M.R.  Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Συνέλευσης και εισηγήθηκε θέματα που αφορούσαν (α) την συνεργασία της C.P.M.R. με την «Ενωση των Πόλεων της Μεσογείου» και την «Παγκόσμια Ομοσπονδία Αδελφοποιημένων Πόλεων»  (β) την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου με τον «Ευρωπαικό Καταστατικό Χάρτη των Ακτών».

3.Δ. ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της C.P.M.R. πραγματοποιήθηκε συζήτηση την 7/10/1981 με πρωτοβουλία του Γιάννη Παπαθεοδώρου και συμμετοχή των εκπροσώπων της Κρήτης, της (τότε) Υ.Π.Α.Κ. (Υπηρεσία Περιφερειακής Ανάπτυξης Κρήτης) και του Jean Portier, ειδικού σε θέματα περιβάλλοντος και επικεφαλής της τεχνικής ομάδας της «Ενωσης των Πόλεων της Μεσογείου». (υπάρχουν σημειώσεις της συζήτησης). Αποφασίστηκε η εκπόνηση «Μελέτης για την ρύπανση των πόλεων και των ακτών της Κρήτης  και για την διατύπωση των επιβαλλομένων μέτρων για την αντιμετώπισή της». Για την εκπόνηση της μελέτης αυτής ζητήθηκαν σχετικά στοιχεία από τους Δήμους της Κρήτης με επιστολή που απέστειλε ο ο Γιάννης Παπαθεοδώρου ως πρόεδρος του «Συνδέσμου Κρητών Επιστημόνων» την 30/1/1982.

4.      ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ


Η δραστηριότητα του Γιάννη Παπαθεοδώρου ακόμα και μετά την λήξη της θητείας του ως Δήμαρχος Αθηναίων με την ανιδιοτελή προσφορά του στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στην Κρήτη ως σύνολο χωρίς τοπικισμούς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους σημερινούς πολιτικούς. Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα την περίοδο 1979 – 1982 και αργότερα αποτελούσε μια διαδικασία επωφελή για τις Ελληνικές Περιφέρειες και υποστηριζόταν θερμά από την πολιτική της Ευρωπαίκής κοινότητας και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η σύγκριση με την σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου η κυριαρχία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, η έλλειψη αλληλεγγύης και η προσπάθεια μετατροπής των πιο αδύναμων κρατών σε οικονομικές αποικίες αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της, είναι μάλλον απογοητευτική για την σημερινή εποχή. Ελπίζομε ότι αυτή η πολιτική θα αλλάξει προς μια Ευρώπη που θα έχει περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των μελών και των πολιτών της.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου