www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Συν και πλην για το έργο στην Ελούντα.

Με ουσιαστικές παρατηρήσεις και υποδείξεις προς τους μελετητές και εντολή να συνεχίσουν την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας της Ελούντας, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο γραφείο του Δημάρχου, με αποκλειστικό θέμα την εξέταση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τη διαμόρφωση και λειτουργία της πλατείας, με εστίαση στα κυκλοφοριακά θέματα.


Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης ανέφερε ότι συγκάλεσε τη σύσκεψη, γιατί ο μελετητής εξέφρασε την επιθυμία να ενημερώσει για την αντιμετώπιση των θεμάτων που είχαν τεθεί στην πορεία, τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και από τη Δημοτική Κοινότητα Ελούντας και με δεδομένο την αλλαγή της δημοτικής αρχής τον Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει σχετική ενημέρωση, συζήτηση και να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα. 

Ο κ. Κουνενάκης επεσήμανε ότι «ο Δήμος σέβεται το πνεύμα της μελέτης που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που κόστισε αρκετά χρήματα, θέλουμε να κινηθούμε στο γενικό πλαίσιο που βάζει και νομίζω ότι οι τεχνικοί του Δήμου συμφωνούν, οι παρατηρήσεις που γίνονται με βάση την ισχύουσα πραγματικότητα στο χώρο παρέμβασης, είναι βελτιωτικές και να τις λάβετε υπόψιν σας, εντάσσοντάς τις στο πνεύμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. 

Είναι σημειακές παρεμβάσεις και δεν ανατρέπουν τη φιλοσοφία της πρότασης που επιλέχθηκε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.»

Όπως επισημάνθηκε, με τη μελετητική ομάδα που κέρδισε το α' βραβείο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας, υπεγράφη σύμβαση τον περασμένο Μάιο με διάρκεια 6 μηνών και ήδη έχει παραδοθεί το α' στάδιο της προμελέτης. Μέχρι 2 Αυγούστου υπάρχει το περιθώριο να δοθούν στο μελετητή οι παρατηρήσεις βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και να δοθεί εντολή για τη συνέχιση της μελέτης στο β΄ στάδιο που είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής.

Οι αντιρρήσεις

Η σύσκεψη προκλήθηκε κατόπιν παρέμβασης και του εκλεγμένου Δημάρχου Αντ. Ζερβού, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, επεσήμανε ορισμένα ζητήματα και ζήτησε από την απερχόμενη δημοτική αρχή την πραγματοποίηση της σύσκεψης.

Ο κ. Ζερβός επεσήμανε ότι οι αντιρρήσεις του εδράζονται στο ότι πιστεύει ότι η μελέτη ανάπλασης της πλατείας της Ελούντας θα έπρεπε να υλοποιηθεί σταδιακά, σε τρεις φάσεις, επειδή υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και συνολικά.
«Αναφορικά με τα κυκλοφοριακά, καταργώντας με τη μελέτη τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης, θα πρέπει να βρούμε πού θα πάνε τα αυτοκίνητα. Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να εξυπηρετεί κυκλοφοριακά την περιοχή», είπε.

Σε ότι αφορά το αρχιτεκτονικό σκέλος, ο κ. Ζερβός πρότεινε τη μετατόπιση του υφιστάμενου δρόμου στη νότια πλευρά της, ώστε να δημιουργηθούν επαρκή πεζοδρόμια στα οποία θα αναπτυχθούν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, παύοντας έτσι οι επαγγελματίες να διασχίζουν το δρόμο για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, διαμορφώνοντας αντίστοιχες συνθήκες με τη δυτική πλευρά όπου επίσης λειτουργούν καταστήματα. Αυτό θα απαιτήσει μετατόπιση του δρόμου προς την πλευρά της θάλασσας. 

Επίσης πρότεινε την κατάργηση ή μετακίνηση σε άλλη θέση (πιθανόν βόρεια) του ανοιχτού χώρου θεάτρου – προβολών που οι μελετητές τοποθετούν στην ανατολική πλευρά της πλατείας όπου σήμερα είναι το μνημείο, θεωρώντας τη λειτουργία αυτή ως ασύμβατη με τη λειτουργία της πλατείας – πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας Βαγγέλης Μαυρικάκης. 

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία δύο κόμβων – έναν στο Γ που διαμορφώνεται στο πέρας της πλατείας, μπροστά από το ιερό της εκκλησίας και τον άλλο στην άλλη άκρη, κοντά στην είσοδο της προβλήτας όπου σήμερα εισέρχονται τα λεωφορεία για αποβίβαση των επιβατών, ζητώντας από τους μελετητές να σχεδιάσουν την πιο λειτουργική λύση. 

Το μνημείο μεταφέρεται στη γωνία του ανοιχτού χώρου που περιβάλλει το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πρόταση με την οποία συμφώνησαν όλοι, εξ άλλου αυτό προβλέπει και η πρόταση των μελετητών.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της κυκλοφορίας ο κ. Ζερβός προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και η εμπλοκή της κυκλοφορίας στο στενό οδικό τμήμα μέχρι την είσοδο στην πλατεία (ερχόμενοι από Αγιο Νικόλαο) πρότεινε να μπουν φανάρια.

Τα κυκλοφοριακά μονοπώλησαν σχεδόν τη συζήτηση στη συνέχεια. Ο Πρόεδρος της Ελούντας ανέφερε ότι υπάρχει επαρκής έκταση, που θα μπορούσε να αποκτηθεί από το Δήμο και να διαμορφωθεί ως χώρος στάθμευσης τουλάχιστον 1.000 οχημάτων, στην περιοχή Λούκα, εκτός ορίων οικισμού. 

Ο χώρος αυτός συγκεντρώνει δύο πλεονεκτήματα, βρίσκεται πλησίον της πλατείας Ελούντας σε απόσταση 150μ. και σε απόσταση επίσης 150 μ. από τον χαραγμένο, παρακαμπτήριο δρόμο, που με την κατασκευή κόμβου εισόδου στο χωριό, στη θέση Αρολίθων, αποτελεί ιδανική λύση. Στα κεντρικά σημεία ο κ. Μαυρικάκης ταυτίστηκε με τις προτάσεις του κ. Ζερβού.

Ο κ. Μαυρικάκης εξ άλλου είχε σε ανύποπτο χρόνο προτείνει τη μετατόπιση του άξονα του επαρχιακού δρόμου που διασχίζει σήμερα την πλατεία στη νότια πλευρά, ώστε να διαμορφωθεί πεζοδρόμιο και χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων. 

Συμφώνησε να γίνει κόμβος αναστροφής των οχημάτων 180 μοιρών, σε κατάλληλη θέση στην πλατεία. Τέλος συμφωνήθηκε στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η Εκκλησία μαζί με άλλα κτίρια, να γίνει περιμετρική κυκλοφορία οχημάτων με πορεία μονής κατεύθυνσης.

Σε ό,τι αφορά τη θέση αγκυροβολίας για επιβίβαση – αποβίβαση εκδρομέων για τη Σπιναλόγκα, θα παραμείνουν στη σημερινή θέση μέχρι την εξεύρεση άλλης καταλληλότερης.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας αρχιτέκτων μηχανικός Δημ. Τσακαλάκης και ο συγκοινωνιολόγος Γεωργ. Καλαφατάς που μελέτησε τα κυκλοφοριακά θέματα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου μεταξύ των οποίων ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Έργων και νυν Διευθυντής της Πολεοδομίας Κων. Αγγελάκης, ο Αντιδήμαρχος Νικ. Αφορδακός, ο εντεταλμένος επί των τεχνικών θεμάτων δημοτικός σύμβουλος Μιχ. Κερούλης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Ελούντας Β. Μαυρικάκης, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αντ. Ζερβός, η αντιδήμαρχος επί τεχνικών θεμάτων της ερχόμενης δημοτικής αρχής Αφροδίτη Βαρκαράκη κ.α.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου