www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Καταγγέλλουν τους πάντες

Μετά από δώδεκα χρόνια το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Νεάπολης βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν, τονίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Φίλοι του παιδιού Κρήτης».
 Υπενθυμίζεται πως το φιλανθρωπικό σωματείο έχει παραχωρήσει οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης και το Νοσοκομείο Νεάπολης διαθέτει ταμειακό πλεόνασμα, από τις δωρεές Νεαπολιτών, ικανό να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν χθες το βράδυ στη Νεάπολη, προχώρησαν σε πολύ σοβαρές καταγγελίες, από τις οποίες προκύπτει ότι δώδεκα χρόνια γίνεται ένα τροχάδην επί τόπου που παρουσιάζεται ως αγώνας ταχύτητας, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προοπτική υλοποίησης του.

Όπως τονίστηκε, από την τελευταία προσπάθεια των μελών του Δ.Σ. να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για την πορεία του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, έχει περάσει ένα έτος, αλλά ούτε η Περιφέρεια Κρήτης, ούτε η 7η ΥΠΕ Κρήτης, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα ενημέρωσης. «Απαξίωσαν να προσέλθουν», σχολίασαν σχετικά τα μέλη του Δ.Σ.


Ούτε βήμα!
«Γνωρίζουμε ότι το έργο δεν προχώρησε ούτε βήμα και επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας, όταν πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει έγκριση σκοπιμότητας του έργου και συνεπώς δεν είναι καν βέβαιη η εκτέλεση του. Η δήλωση αυτή, βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις αισιόδοξες επιστολές του κ. Πλακιωτάκη και της Υποδιοικήτριας του Νοσοκομείου, όπως δημοσιεύθηκαν λίγο πριν στην εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ», ανέφεραν.

Εκείνο όμως που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον του έργου που περιγράφεται απολύτως δυσοίωνο, είναι η αναφορά στις εξελίξεις που είναι ελάχιστα γνωστές.

«Από την αλληλογραφία μεταξύ Τεχνικής Υπηρεσίας Υπουργείου Υγείας – Γενικού Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου – Περιφέρειας Κρήτης, πληροφορηθήκαμε ότι, μέχρι σήμερα δεν έχουν καν ορισθεί, εκείνοι οι οποίοι κατά το νόμο θα διαχειρισθούν το έργο στο σύνολο τους.

 Τα εύλογα ερωτήματα, τα οποία προέκυψαν από την αλληλογραφία αυτή, διατυπώθηκαν σε πρόσφατη επιστολή μας, που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας», ανέφεραν.

Σοβαρά ερωτήματα

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αρκετά σοβαρά.

Το πρώτο θέμα για το Σωματείο είναι ποιοι ευθύνονται για το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μη υλοποίησης του έργου και αν το έργο αυτό μπορούν να το πραγματοποιήσουν αύριο όσοι ευθύνονται έως σήμερα για την αρνητική εξέλιξη και όσοι απέκρυπταν την πραγματικότητα.
Τα μέλη του Σωματείου βάζουν το δάκτυλο στην πληγή, θέτοντας στους αρμόδιους παράγοντες τα καίρια ερωτήματα για την ωρίμανση και την πορεία του έργου.

Σε επιστολή που στέλνουν στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και κοινοποιούν στον Περιφερειάρχη, στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, στο Νοσοκομείο Νεάπολης και στο Δήμο Αγίου Νικολάου, διατυπώνουν τρία συγκεκριμένα ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Το πρώτο ερώτημα και κρίσιμο, είναι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από μέρους του Υπουργείου Υγείας, ως προς τη σκοπιμότητα του έργου, διότι η έγκριση ή όχι του Υπουργείου θα δείξει αν υπάρχει πραγματική πρόθεση να υλοποιηθεί το έργο.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στο αν η Περιφέρεια έχει τελικά την αρμοδιότητα ανάθεσης, παρακολούθησης και έγκρισης της μελέτης, καθώς και ό,τι σχετίζεται με τα αποφαινόμενα και γνωμοδοτούντα όργανα, για τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου. «Ζητούμε δηλαδή να πληροφορηθούμε, ποιες Υπηρεσίες, όργανα, φορείς κ.λ.π. έχουν αρμοδιότητα στο έργο και ποια ακριβώς είναι η αρμοδιότητα εκάστου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, θέτουν το ερώτημα, «αν έχει συμπληρωθεί η προμελέτη του έργου, η οποία υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, με όσες ελλείψεις αναφέρονται στην επιστολή».

Πάντως, είτε πρόκειται για αδιαφορία είτε για σκοπιμότητα των κρατικών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που εμπλέκονται, τα μέλη του Σωματείου ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πρακτικής, φροντίζοντας να αποδοθούν ευθύνες. «Σε ότι μας αφορά, ως διοίκηση του σωματείου, έχουμε πλήρη επίγνωση, ότι διαχειριζόμαστε δημόσια περιουσία και ότι συνεπώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να κατηγορηθούμε για αμέλεια ή ακόμη και για απιστία. 

Δηλώνουμε ότι, δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες κατηγορίες, ως συνέπεια της ανεπάρκειας Κυβέρνησης, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Οι ευθύνες για το τέλμα στο οποίο οδηγήθηκε το έργο, τους ανήκουν στο σύνολο τους. Δικό μας χρέος είναι να πράξουμε ότι πρέπει, ώστε αυτές ν' αποδοθούν ακριβοδίκαια», σημειώνουν, προαναγγέλλοντας εξελίξεις.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Χουρδάκης, ο Γ.Γ. κ. Γιάννης Δαμιανάκης, και οι κύριοι Αλέξανδρος Μαυρικάκης, Μανώλης Σαρρής και Κώστας Νικολαράκης ενώ παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Γεώργιος Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου κ. Μιχάλης Σταυρακάκης.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου