www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τα προβλήματα των εργαζομένων τουρισμού συζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης (VIDEO)

Πρώτος σταθμός στην τριήμερη περιοδεία του βουλευτή και μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη στην Κρήτη ήταν ο Άγιος Νικόλαος χθες το μεσημέρι.

Το στέλεχος της Αριστεράς έφτασε λίγο μετά τις 12.30 στο ξενοδοχείο «Ερμής», όπου συναντήθηκε με τοπικά μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, επισκέφθηκε τους χώρους εργασίας του ξενοδοχείου, μίλησε με τους εργαζόμενους, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον διευθυντή του ξενοδοχείου και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη.


Νωρίς το απόγευμα έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, ενώ το απόγευμα ακολούθησε επαφή με εργαζόμενους στα ξενοδοχεία – άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Κατσώτης είναι ξενοδοχοϋπάλληλος.



«Όμηροι» της εργασίας τους

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ είπε πως ο τουρισμός αναπτύσσεται, οι αφίξεις πάνε καλά, στη χώρα εισρέουν εκατομμύρια, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν πάει στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι όμηροι της εργασίας τους και προσπαθούν με 3000 εισόδημα από την καλοκαιρινή περίοδο να βγάλουν οικονομικά όλη τη χρονιά.

«Όλα τα καλά του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας πηγαίνουν και πάλι στους λίγους, που έχουν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, στους μεγάλους ομίλους του τουρισμού και στα μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα, που με την μορφή των τουριστών με τα βραχιολάκια φέρνουν τα αποτελέσματα που δεν ωφελούν κανένα άλλο που κινείται γύρο από το τουριστικό προϊόν της χώρας.»

Εξήγησε ότι τα στελέχη του ΚΚΕ περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα ώστε να ακούσουν και να καταγράψουν τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και να τα μεταφέρουν στο Ελληνικό κοινοβούλιο, που, όμως είναι επιβεβαιωμένο, όπως είπε, ότι ακούει μόνο όσα το συμφέρουν και ποτέ τα ζητήματα του λαού.

«Πρέπει να οργανωθούν οι εργαζόμενοι από τα κάτω και σε συμμαχίες των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και όλους όσους πλήττονται χρόνια τώρα από τα μέτρα των κυβερνήσεων της χώρας», τόνισε.
Σε ότι αφορά τα έργα υποδομής που απουσιάζουν από την περιοχή από την οποία ξεκίνησε ο τουρισμός στην χώρα είπε πως είναι σημαντικό αυτά να υπάρχουν διότι βοηθούν παντού. «Όταν τα έργα υποδομής απουσιάζουν τότε μια ολόκληρη περιοχή αδικείται και εδώ είναι ολοφάνερο ότι η περιοχή είναι αδικημένη. 

Δεν μπορεί να περιμένουμε να γίνουν πράγματα χωρίς από μόνοι μας να δημιουργούμε τις καλύτερες των συνθηκών ώστε αυτά να γίνουν. Τόσο η προβολή όσο και τα έργα υποδομών που απατούνται πρέπει να ενισχύσουν τις περιοχές της χώρας που ουσιαστικά στηρίζουν την οικονομία μας. Εμείς σαν ΚΚΕ δεν είμαστε αντίθετοι με τον εξωτερικό τουρισμό, δίνουμε όμως μεγαλύτερη βαρύτητα στον εσωτερικό τουρισμό, που θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα των εργαζόμενων και του λαού για να μπορεί να αναπληρώνει την ίδια την εργατική του δύναμη, να μην είναι εποχικός τουρισμός και να καλύψει τις ανάγκες όλων», είπε.


Σε ότι αφορά το χειμώνα που έρχεται είπε ότι για τους εργαζόμενους θα είναι δύσκολος πολύ: «Μπορεί να μιλάνε όλοι για άφιξη 20 εκατομ. τουριστών στην χώρα μας, όμως όλοι ξέρουμε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα χειμώνα δύσκολο πολύ.

 Περικοπές στους μισθούς, περιορισμός στο ταμείο ανεργίας οδηγούν σε μια αθλιότητα και μια βαρβαρότητα που ζει ο κάθε εργαζόμενος στον τουρισμό, να μπορεί να ζήσει με 3.500 ευρώ ένα ολόκληρο χρόνο.

 Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των εργοδοτών είναι τεράστιες και δεν μπορεί ο εργαζόμενος να χαμογελά και να έχει μπροστά του αδιέξοδα στο χειμώνα που έρχεται. Θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, όμως η τσέπη θα είναι άδεια.

 Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παλέψουν και να αγωνιστούν, τόσο για τις αυξήσεις στους μισθούς τους όσο και για να επανέλθει το ταμείο ανεργίας για όλους. 

Δεν μπορεί ο χρόνος στην ανεργία να μην θεωρείται χρόνος στην ασφάλιση ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή να πάρουν μια σύνταξη», κατέληξε και ζήτησε από όλους - εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους - να είναι σε εγρήγορση.

 

 ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
www.anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου