www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

"Το μαγικό μας καπέλο" είναι όλα τα ΚΠΠ μαζί. video

Η εκδήλωση της παρουσίασης στο κοινό του παραμυθιού «Το μαγικό μας καπέλο» το απόγευμα της Παρασκευής ήταν ουσιαστικά ο τρόπος ώστε να επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι η μονάδα είναι ανοικτή σε όλους όσους έχουν κάτι να προσφέρουν στα παιδιά που εκεί φιλοξενούνται. Να δίνουν όχι υλικά αγαθά, τρόφιμα και παιχνίδια, κυρίως να δίνουν στιγμές παραμονής μαζί τους, να απαντούν στα ερωτήματα τους και να συζητούν όσα τα απασχολούν. Τα παιδιά του ΚΠΠΛ δεν έχουν καμία διαφορετική ανάγκη από όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους αυτό που δεν έχουν είναι η ανθρώπινη επαφή όμως και η επικοινωνία σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της μονάδας τα είχε όλα, είχε παιχνίδι, είχε μουσική, είχε δρώμενα, είχε εκπλήξεις, κεράσματα και τέλος είχε και πολλές αλήθειες. Μία από αυτές είναι ότι χωρίς τον Γιώργο Μαυροειδή, που έγραψε το παραμύθι, δεν θα γίνονταν απολύτως τίποτα σχετικό με την συγκεκριμένη εκδήλωση. Χωρίς όλους εκείνους που συνέδραμαν στην υλοποίηση του, στην εικονογράφηση την Πόπη Καβάλου, φοιτήτρια παιδαγωγικού τμήματος, την επιμέλεια από την Κατερίνα Σαρρή, εκπαιδευτικό, και την φιλολογική και συντακτική επιμέλεια από την Μαρία Φορτετζανού, εκπαιδευτικό, επίσης δεν θα γίνονταν. Είναι ένα παραμύθι που λες και γράφτηκε από τα ίδια τα παιδιά, τους ίσιους τους φιλοξενούμενους της μονάδας και ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατοντάδες αναγνώστες με μια ζεστή αγκαλιά σαν αυτή που θέλουν και περιμένουν τα ίδια τα παιδιά που ζουν στο ΚΠΠΛ.
Η κα Χρύσα Φαρσάρη εμφανώς συγκινημένη και συναισθηματικά φορτισμένη ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην συγκεκριμένη έκδοση του ΚΠΠΛ, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καστρινάκη ο όποιος ενδιαφέρθηκε για την έκδοση και χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος του παραμυθιού στην εκτύπωση του, το τυπογραφείο ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ για την προσεγμένη εργασία του, τις κ.κ Λίζα Χρυσικοπούλου και Ειρήνη Παναγιωτάκη και τα παιδιά – μουσικούς του Ωδείου Τέχνης για την δραματοποίηση του παραμυθιού, όπως επίσης και τις δύο ομιλήτριες κ.κ Ελένη Καλογεροπούλου, δημοσιογράφος της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και Παρασκευή Νικηφόρου, Κλινική Ψυχολόγος, τα Σ/Μ Μεθυμάκης Μηναδάκης για τις προσφορές τους, την εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ για την διαρκή στήριξη και φιλοξενία των δράσεων του ΚΠΠΛ, το Λατώ fm και τον Χρίστο Ευαγγελινάκη για τις ηχογραφήσεις που έγιναν για το DVD που συνοδεύει το παραμύθι, το παραδοσιακό εργαστήριο του Αντώνη Γιαλλέλακη, το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Παπαδάκη και την Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρμόδιος για θέματα Νεάπολης αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μιχάλης Μαρής είπε όταν σε τέτοιος μονάδες υπάρχουν άνθρωποι όπως τα μέλη του Δ.Σ και η πρόεδρος του, οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι βοηθούν τότε τα παιδιά που φιλοξενούνται είναι πολύ τυχερά. Έκανε λόγο για την απουσία ουσιαστικά της κεντρικής πολιτείας η οποία δεν στηρίζει τις μονάδες πρόνοιας και τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ώστε να πλησιάσουν όλοι το ΚΠΠΛ στηρίζοντας τις δράσεις του και συμμετέχοντας σε αυτές. Από την μεριά του ο Γιώργος Μαυροειδής, αν και σπάνια μιλά για τον εαυτό του, πήρε το μικρόφωνο μετά από «πιέσεις» των υπολοίπων, είναι πως το παραμύθι που έγραψε δεν είναι του ανήκει, ανήκει σε όλα τα παιδιά και σε όσους ήδη το έχουν αγκαλιάσει. Ζήτησε από όλους να αγκαλιάσουν τα παιδιά του ΚΠΠΛ σαν να ήταν δικά τους παιδιά και να πλαισιώσουν το σωματείο των φίλων της Παιδόπολης ώστε να γίνουν περισσότεροι και να κάνουν περισσότερα για τα ίδια τα παιδιά. Αμέσως μετά ξεκίνησε το δρώμενο με την συμμετοχή όλων σχεδόν των παιδιών που βρίσκονταν στο θεατράκι ενώ στην συνέχεια τους παρόντες καθήλωσαν οι των ομιλητριών. Η κα Παρασκευή Νικηφόρου μετέφερε τα μηνύματα τα οποία περνούν μερικά από τα πιο γνωστά παραμύθια της παγκόσμιας παιδικής λογετεχνείας, μίλησε πολύ τρυφερά για το παραμύθι που έγραψε ο φίλος της Γιώργος Μαυρορειδής λέγοντας πως είναι πραγματικά ένα πολύ αληθινό παραμύθι και είπε πως είναι μεγάλη της η χαρά όταν βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του ΚΠΠΛ, έχει έρθει αρκετές φορές στην μονάδα, και κοντά στους πολλούς φίλους τους και έκλεισε την ομιλία της με ένα ποίημα που είναι γραμμένο από ένα παιδί από την Αφρική και προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006 το οποίο λέει: «Το χρώμα του δέρματος.»
Όταν γεννιέμαι, είμαι μαύρος 
Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
 Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος 
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος 
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος 
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος 
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε 
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ 
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός 
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος 
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε 
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
 Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος 
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι Και λες εμένα έγχρωμο; 
Την δική της εμπειρία μοιράστηκε με το κοινό η δημοσιογράφος κα. Ελενη Καλογεροπούλου η οποία έχει υιοθετήσει ένα παιδί από το κέντρο βρεφών «Μητέρα». Θέλησε να μοιραστεί με όλους αυτή της την εμπειρία και δημιούργησε ένα site το http://www.yiothesia.gr/ ώστε μέσα από εκεί να δίνει κάθε πληροφορία για το θέμα της υιοθεσίας στην χώρα μας. Είπε πως η εικόνα της μονάδας στη Νεάπολη αν και υπάρχουν προβλήματα με το προσωπικό είναι απίστευτα καλή γιατί έχει ανθρώπους κοντά της, έχει μια διοίκηση που έχει φέρει την μονάδα και παιδιά μέσα στην κοινωνία και παραμένει με τις πόρτες της ανοικτή. Ζήτησε τέλος να μην σταματήσουν όλοι να βρίσκονται κοντά στα παιδιά αυτά και ότι πλέον στις μέρες που ζούμε πρέπει να δίνουμε ότι μπορεί ο κάθε ένας στον διπλανό του και κυρίως στα μικρά παιδιά και στις ανάγκες τους. Για το ίδιο το βιβλίο είπε ότι η δουλειά όλων και δη του συγγραφέα του είναι απλά συγκλονιστική και η ίδια θα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να παρουσιαστεί το βιβλίο και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Εν τω μεταξύ αναγνωρίζοντας όλοι τις προσπάθειες που έχουν γίνει για από την διοίκηση του ΚΠΠΛ και την πρόεδρο του Χρύσα Φαρσάρη και το δραστήριο σωματείο των φίλων της Παιδόπολης ευχήθηκαν ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ που θα αναλάβει να συνεχίσει με την ίδια θέληση για δουλειά και την ίδια αποτελεσματικότητα το έργο που θα παραλάβει. Ο πήχης του ενδιαφέροντος, των επαφών και του τρόπου διοίκησης έχει ανέβει και αυτό ανταποκρίνονται στα ίδια τα παιδιά, κανείς δεν θα θελε να μην υπάρχει ανάλογη συνέχεια. ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου