www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Είπα ξεκάθαρα την πρόταση μου.



Σε σχέση τώρα με το όνομα. Διάβασα παρά πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πρότασή μου. Είπα ξεκάθαρα πως θέλω στη θέση του Griechenland, Greece, Grecia κλπ να υπάρχει το Ελλάς (Hellas) σε όλες τις γλώσσες του κόσμου» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων «Ην-Ων» ο ομογενής Ευρωβουλευτής εκλεγμένος στην Γερμανία Γιώργος Χατζημαρκάκης. «
Ακόμη τόνισε «Το Greece και τα αντίστοιχα ονόματα σε κάθε γλώσσα καθιερώθηκε από τους Ευρωπαίους στην Τουρκοκρατία. Οι Γραικοί (Greeks) στην ευρωπαϊκή αντίληψη ήταν οι υπόδουλοι Έλληνες και μάλιστα αναφερόταν μόνο σε ένα κομμάτι του έθνους. Και σήμερα συνδέουν στην αντίληψή τους πάλι το όνομα με ένα υπόδουλο και αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε έτσι οι Έλληνες. Είμαστε περήφανος και ανεξάρτητος λαός. Και επιπλέον το Ελλάς αντικατοπτρίζει ολόκληρο τον ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεται. Συμπεριλαμβάνει και τα 7 εκ. απόδημους έλληνες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι πως στα επίσημα έγγραφα γράφεται το HellenicRepublic και στα κείμενα της Ε.Ε. χρησιμοποιείται το Hellas. Είναι καλό. Αλλά δεν θέλω μόνο αυτό. Χρειάζεται όλοι οι λαοί να μιλούν για τη χώρα με αυτό το όνομα.
Είναι συμβολικό λοιπόν και κατά τη γνώμη εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι λαοί ότι οι Έλληνες έχουν το δικό τους όνομα. Το όνομα που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι να έχουν κι όχι εκείνο το «υποτιμητικό» που κάποτε τους έδωσαν ξένοι και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην μακραίωνη ιστορία τους.
Αυτό θα είναι ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως οι έλληνες πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, μπορούμε και κάνουμε μια νέα αρχή και έχουμε και σήμερα να δώσουμε πολλά στην Ευρώπη και να είμαστε καθοριστικός παράγοντας σε μια νέα αναγέννηση της Ευρώπης και μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο για να αλλάξει αυτό το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σήμερα».

Ερ. Σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Bild» προτείνατε τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, απορρίψατε την (γερμανική) ιδέα περί επιτρόπου στην Ελλάδα ενώ εισηγηθήκατε την αλλαγή της ονομασίας της Ελλάδας στις άλλες γλώσσες σε «Hellas» προκειμένου η χώρα να κάνει, όπως τονίσατε, μια νέα αρχή με καινούργια εικόνα. Εάν επιμένετε να αλλάξει όνομα η Ελλάδα εσείς θα πείτε την αλήθεια σε ποια πλευρά θέλετε να είστε με τους Γερμανούς ή με τους Έλληνες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή;

Απ. Σε κάθε περίπτωση, στις παρεμβάσεις μου είτε στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα, λέω την αλήθεια κι αυτό που πιστεύω. Ίσως αυτό ενοχλεί κάποιους στα κόμματα της μίας ή της άλλης χώρας και βλέπω ότι προχωρούν σε διάφορες αρνητικές ερμηνείες που περνούν στη δημοσιότητα, ιδιαίτερα από ομάδες blogs.
Στόχος μου δεν είναι να είμαι αρεστός σε όλους. Θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια άσχετα αν θίγω το πολιτικό σύστημα. Γιατί θεωρώ ότι έχει ευθύνη για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές της Γερμανίας. Αυτό που λέω σχεδόν σε κάθε συνέντευξη μου στη Γερμανία και στην Ελλάδα, είναι πως δεν μπορεί να εξαθλιωθεί ο ελληνικός λαός. Ότι η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά και πως τα μέτρα της Τρόικας είναι ιδεολογήματα που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Σε όλες τις τελευταίες μου συνεντεύξεις σε Ελλάδα και Γερμανία επαναλαμβάνω το ίδιο. Καταλαβαίνω πως στην Ελλάδα οι πολίτες ζουν την κατάσταση και γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι έχω δίκιο. Εκείνο που προσπαθώ, είναι να δώσω και στο Γερμανικό λαό να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και πως το τίμημα που πληρώνουν οι έλληνες θα γίνει μπούμερανκ για τη Γερμανία και όλη την Ευρώπη.
Νομίζω πως αυτό δείχνει και τη θέση που έχω απέναντι στο πρόβλημα. Ομολογώ πως όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια μ’ έχουν πληγώσει ως άνθρωπο και ως έλληνα. Τα δύο χρόνια που έχουν περάσει με έχουν πονέσει πάρα πολύ ως Έλληνα της Γερμανίας. Οι Έλληνες δεν αξίζουν αυτό που τους συμβαίνει και αυτό προκαλεί μεγάλο πόνο σε κάθε έλληνα στο εξωτερικό. Εμένα με εξοργίζει κι επειδή είμαι στην πολιτική θεωρώ ότι έχω υποχρέωση και ευθύνη να το πω, γιατί είναι αλήθεια.

Σε σχέση τώρα με το όνομα. Διάβασα παρά πολλά που δεν ανταποκρίνονται στην πρότασή μου. Είπα ξεκάθαρα πως θέλω στη θέση του Griechenland, Greece, Grecia κλπ να υπάρχει το Ελλάς (Hellas) σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Το Greece και τα αντίστοιχα ονόματα σε κάθε γλώσσα καθιερώθηκε από τους Ευρωπαίους στην Τουρκοκρατία. Οι Γραικοί (Greeks) στην ευρωπαϊκή αντίληψη ήταν οι υπόδουλοι Έλληνες και μάλιστα αναφερόταν μόνο σε ένα κομμάτι του έθνους. Και σήμερα συνδέουν στην αντίληψή τους πάλι το όνομα με ένα υπόδουλο και αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα. Δεν είμαστε έτσι οι Έλληνες. Είμαστε περήφανος και ανεξάρτητος λαός. Και επιπλέον το Ελλάς αντικατοπτρίζει ολόκληρο τον ελληνισμό όπου κι αν βρίσκεται. Συμπεριλαμβάνει και τα 7 εκ. απόδημους έλληνες. Αυτό που γίνεται τώρα είναι πως στα επίσημα έγγραφα γράφεται το HellenicRepublic και στα κείμενα της Ε.Ε. χρησιμοποιείται το Hellas. Είναι καλό. Αλλά δεν θέλω μόνο αυτό. Χρειάζεται όλοι οι λαοί να μιλούν για τη χώρα με αυτό το όνομα.
Είναι συμβολικό λοιπόν και κατά τη γνώμη εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι λαοί ότι οι Έλληνες έχουν το δικό τους όνομα. Το όνομα που έχουν αποφασίσει οι ίδιοι να έχουν κι όχι εκείνο το «υποτιμητικό» που κάποτε τους έδωσαν ξένοι και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην μακραίωνη ιστορία τους.
Αυτό θα είναι ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως οι έλληνες πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, μπορούμε και κάνουμε μια νέα αρχή και έχουμε και σήμερα να δώσουμε πολλά στην Ευρώπη και να είμαστε καθοριστικός παράγοντας σε μια νέα αναγέννηση της Ευρώπης και μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο για να αλλάξει αυτό το τοπίο που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Ερ. Είστε αντιπρόεδρος της ΠαΔΕΕ. Ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτήν;

Απ. Η ΠΑΔΕΕ συστάθηκε το 1996 και αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο συνάντησης βουλευτών και υπουργών ελληνικής καταγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος των μελών του δικτύου βρίσκεται στην Αμερική, με εκλεγμένους εκπροσώπους σε πολιτειακά όργανα αλλά και τη Γερουσία, ενώ ελληνική καταγωγής βουλευτές και υπουργοί έχουν εκλεγεί στην Αυστραλία και τον Καναδά, πολλοί δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι όμως διατηρούν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο.
Τα μέλη συναντιόμαστε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στην Αθήνα, ενώ οργανώνουμε και συνέδρια κάθε δύο χρόνια. Το θέμα συζήτησης κατά την συνάντησή που οργάνωσα στις Βρυξέλλες ήταν το τι μπορεί να κάνει ο απόδημος ελληνισμός αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα, σε μια περίοδο κρίσης.
Όλοι όσοι βρισκόμαστε στο εξωτερικό πονάμε για την Ελλάδα, βλέπουμε την κρίση, βλέπουμε όμως και τα προβλήματα της ελληνικής πολιτείας και προσπαθούμε να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας για να δούμε πως μπορούμε να στείλουμε βοήθεια είτε με τη μορφή επενδύσεων, είτε με την μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος την συνάντησής μας και η αφορμή για να ξεφύγουμε λίγο από τις συνηθισμένες συζητήσεις που αφορούν κατά βάση πολιτιστικά ζητήματα, όπως η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στις χώρες που ζούμε, ή το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ο καθένας από τη δική του θέση στην προσπάθεια επιστροφής των Ελγινείων μαρμάρων στην Ελλάδα.

Ερ. Εάν λέτε ότι είστε Έλληνας-Κρητικός ποιος είναι ο ρόλος σας στο εξωτερικό για την στήριξη της Ελλάδας;

Απ. Δεν το λέω, είμαι. Και θεωρώ πως είναι αστείο αν κάποιος το αμφισβητεί. Γνωρίζετε πως δεν εκλέγομαι στην Ελλάδα. Θα μπορούσα λοιπόν να κάνω τη δουλειά μου ως Γερμανός Ευρωβουλευτής, να κάθομαι στην καρέκλα μου στις Βρυξέλλες, όπως κάνουν άλλοι και να μην φαίνομαι πουθενά. Θα έκανα μια ήπια δήλωση συμπάθειας για την Ελλάδα, από αυτές που κάνουν συνήθως οι πολιτικοί με μισά λόγια και καλυμμένα και θα συνέχιζα την πολιτική μου καριέρα. Δεν θα μου έλεγαν οι Γερμανοί «εσύ είσαι Έλληνας και υπερασπίζεσαι την Ελλάδα», ούτε ορισμένοι Έλληνες «εσύ είσαι Γερμανός». Αυτό δεν έχει κανένα πολιτικό όφελος. Δεν με εκφράζει όμως μια στάση απάθειας. Μου λένε πως αυτό είναι κόντρα στο «πολιτικό μου μέλλον». Κι εγώ απαντώ πως η πολιτική έχει νόημα μόνο αν νοιώθεις καλά όταν την ασκείς, αν θεωρεί ότι παλεύεις για κάτι σωστό, για κάτι που αξίζει και αναλαμβάνεις την ευθύνη στο δρόμο που σου δείχνει η ιστορία. Δεν ζητώ μπράβο ή αναγνώριση από κανένα. Θέλω μόνο όσο μπορώ να βοηθήσω την Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά συμβαίνει σε δύο χώρους που μπορώ να έχω παρέμβαση και για όσο θα μπορώ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους Επιτρόπους και τα όργανα της Ε.Ε. και επιπλέον στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Όταν μίλησα για παράδειγμα στην «Bild» το θέμα έπαιξε σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Γερμανίας. Και έθεσε το ερώτημα: «Θέλουμε στην Ευρώπη να διακινδυνεύσουμε έναν πραγματικό πόλεμο εξαιτίας της φτώχειας, στην Ελλάδα; Μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να σκοτώσουν για τροφή;»
Αυτό πρέπει να το σκεφτεί ο Γερμανικός λαός. Να καταλάβει τι περνούν οι έλληνες. Να καταλάβει πως δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία του όταν οι άλλοι τον βοήθησαν μετά τον πόλεμο και να σταθεί κοντά στους Έλληνες. Κάποιος πρέπει να το πει ξεκάθαρα.

Ερ. Γιατί ζητάτε να ξεσηκωθεί το Ευρωκοινοβούλιο σε βάρος της Ελλάδας;

Απ. Δεν ζήτησα ποτέ κάτι τέτοιο. Αντίθετα είπα πως η Τρόικα παίρνει μέτρα στην Ελλάδα που δεν έχουν κανένα νόημα και αποτέλεσμα, παρά μόνο να εξαθλιώνουν το λαό. Κι έφερα το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η λιτότητα τη δεκαετία του ’30 οδήγησε σε έξι εκ. άνεργους και στο Χίτλερ. Για αυτό εξήγησα πως τώρα πρέπει να ξεσηκωθεί το Ευρωκοινοβούλιο και να ελέγξει το κομμάτι της τρόικας που έχει σχέση με την Ε.Ε. Πρέπει να μας πουν ξεκάθαρα γιατί απέτυχαν και γιατί συνεχίζουν τη λιτότητα με μέτρα ιδεολογικού χαρακτήρα που έχουν μόνο καταστροφικό αποτέλεσμα.

Ερ. Πόσο ευνουχίζει η Γερμανική παιδεία την αδούλωτη Ελληνική-Κρητική υπερηφάνεια;

Απ. Στη Γερμανία υπάρχουν ακόμα και σήμερα σχολεία που έχουν στο πρόγραμμα τους περισσότερες ώρες αρχαία ελληνικά από εκείνες που έχουν οι μαθητές στην Ελλάδα.
Συνεπώς η παιδεία στη Γερμανία δεν είναι σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί για τους Γερμανούς. Βρίσκεται στην καθημερινή «παιδεία» που διοχετεύεται μέσω της πληροφορίας που διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα.
Τώρα, αν εννοείτε ότι μπορεί να επηρέασε εμένα, νομίζω πως οι απαντήσεις που έδωσα στα προηγούμενα ερωτήματα φανερώνουν την απάντηση.

Ερ. Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της στάση σας για τους ομογενείς της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών; Μήπως να βοηθήσουν στην καταστροφή της Ελλάδας;

Απ. Δεν θεωρώ πως αυτά που λέω οδηγούν στην καταστροφή της Ελλάδας. Δεν άσκησα πολιτική στην Ελλάδα, δεν πήρα αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων, συνεπώς δεν συμμετείχα σε ότι κακό έγινε στη χώρα και θεωρώ πως η στάση μου δεν είναι αρνητική. Δεν θέλω την Ελλάδα του κομματικού κράτους και του ρουσφετιού. Μιλώ για μια νέα Ελλάδα που οι πολίτες της θα είναι περήφανοι, δεν θα ντρέπονται για τους πολιτικούς που τους κυβερνούν και θα είναι παράδειγμα δημιουργικότητας σε όλο τον κόσμο. Δεν το λέω από εθνικισμό. Πιστεύω πως η Ελλάδα έχει δυνάμεις, έχει ανθρώπους σοβαρούς που δουλεύουν αθόρυβα, κάνουν σημαντικά πράγματα, κάνουν τη δουλειά τους σωστά και αυτοί είναι που στο μέλλον θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά. Με αυτούς είμαι, αυτούς υποστηρίζω και με αυτούς θα συνεργαστώ. Αν αυτό είναι καταστροφή τότε μάλλον μιλάμε για άλλη Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου