www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Ο κώδικας είναι παιχνίδι, video fotos

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση και καθόλου κουραστική, ούτε από άποψη περιεχομένου ούτε και τρόπου παρουσίασης του θέματος, έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο ΕΠΑΛ του Αγίου Νικολάου από τους καθηγητές του ΚΑ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.και τους ΕΠΑΛ. 
Στα πλαίσια της εβδομάδας που ήταν αφιερωμένη στον κώδικα, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο είναι "χτισμένες" όλες οι ηλεκτρονικές εντολές. Την δράση αυτή χαιρέτησε ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Γιαννακάκης ο οποίος τόνισε πως  το επίπεδο των καθηγητών της πληροφορικής είναι υψηλό και άμεσο γεγονός που κάνει τους μαθητές να μην χάνουν ούτε ώρα τους. 

Σκοπός της εκδήλωσης σαφώς και δεν ήταν η προβολή του έργου που γίνεται στα σχολεία από τον συγκεκριμένο κλάδο των εκπαιδευτικών, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντική και αξιόλογη, αλλά η εισαγωγή όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση στο κόσμο του προγραμματισμού που πλέον είναι πιο εύκολος από ποτέ. 

«Ο προγραμματισμός είναι ο γραμματισμός του σήμερα. Κάθε αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές διέπεται από ένα κώδικα. Ο προγραμματισμός είναι καθοριστικός για την κατανόηση ενός υπερσυνδεδεμένου κόσμου. Οι βασικές ικανότητες στον προγραμματισμό θα είναι επίσης απαραίτητες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.» είπε μεταξύ πολλών άλλων ο Βασίλης Ορφανάκης. 

Ο ίδιος παρουσίασε στο κοινό απλούς τρόπους προγραμματισμού τόσο σε κινητό τηλέφωνο με την μορφή εφαρμογής όσο και σαν εντολές κίνησης ρομποτικών συσκευών, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας ζητά χιλιάδες προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο. 

Σε ότι αφορά το επίπεδο των σπουδών στην χέρα μας για τους προγραμματιστές είπε ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και προέτρεψε τους νέους αν έχουν τάση προς τα ηλεκτρονικά να ασχοληθούν πέρα από την χρήση και με τον προγραμματισμό που είναι το παρόν και το μέλλον. 


Ο Βασίλης Καλιμάντζαλης  παρουσίασε την υλοποίηση με δύο τρόπους (Arduino και Lego-NXT) οχημάτων που στηρίζονται σε δύο ρόδες προβάλοντας τη διαθεματική προσέγγιση του προγραμματισμού με άλλες θετικές - τεχνικές επιστήμες (ηλεκτρονική, μηχανική, φυσική, αυτόματος έλεγχος κ.λ.π.) μέσω των των ρομποτικών εφαρμογών. 

Στην συνέχεια ο Νεκτάριος Παπαδάκης, Παρουσίασε το «Cubes Coding». Η καινοτομία της πρότασης συνίσταται στο γεγονός ότι τα παιδιά δε χρειάζονται να αλληλεπιδράσουν με υπολογιστή για να προγραμματίσουν ένα ρομπότ αλλά μόνο να αξιοποιήσουν και να συνδέσουν «έξυπνους» κύβους. 

Ο Μανώλης Ταμπουρατζής έκανε μια παρουσίαση των μαθημάτων που έχουν σχέση με τον προγραμματισμό στον τομέα πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ καθώς και δράσεις του επαγγελματικού λυκείου σχετικές με τον προγραμματισμό και τέλος ο Κωστής Παπαδάκης έκανε ένα παιχνίδι ρόλων, όπου οι συμμετέχοντες έπαιξαν το ρόλο των προγραμματιστών, ενώ ένας εθελοντής έπαιξε το ρόλο της προγραμματιζόμενης μηχανής. 

Με αυτό το παιχνίδι αναλύθηκαν οι βασικές αρχές του προγραμματισμού, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην πράξη αμέσως στην επόμενη δραστηριότητα.

Οι συμμετέχοντες καλούνταν να οδηγήσουν το γνωστό πουλάκι των Angry Birds πάνω στο κακό γουρούνι σε ένα περιβάλλον εργασίας που έγραφαν κώδικα, χωρίς να γράφουν κώδικα. Γιατί ο προγραμματισμός είναι παιχνίδι, τελικά.ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου