www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Και ο Δήμος Αγ. Νικολάου στο πρόγραμμα για δωρεάν internet.

Ένα χρόνο πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για ελεύθερη πρόσβαση στο internet από παντού. Το από παντού δεν έχει υλοποιηθεί  όμως σε λιγότερο από ένα χρόνο, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ξεκινά να υλοποιεί τη δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού. 
Στις μέρες που διανύουμε οι υπηρεσίες του υπουργείου ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη διαδικασία υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο για το έργο «Ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (WiFi hotspots) στην ελληνική επικράτεια». Όλα αυτά για να γίνουν θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος, έως τα τέλη του 2015  και θα συμβαίνουν σε  


304 δήμους της χώρας, επί συνόλου 325, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μερινών. Στους Δήμους περιλαμβάνεται και ο Δήμος του Αγίου Νικολάου που εέι κάνει αίτηση ένταξης όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αρμόδιος για θέματα ηλεκτρονικής διακριβωνάσης αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης, ενώ δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και άλλοι μεγάλοι δήμοι, όπως Χαλανδρίου, Πετρούπολης, Κορωπίου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που διαθέτουν δικό τους δίκτυο.  Το έργο αφορά στη δημιουργία περίπου 4.000 περιοχών πρόσβασης/hotspots (ή 14.000 σημεία πρόσβασης/access points) σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των κατά τόπους δημοτικών αρχών.

 Μέσω του δικτύου που θα εγκατασταθεί, οι πολίτες της χώρας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Διαδικτύου, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, του tablet ή του φορητού υπολογιστή τους. Επιπλέον, το έργο προβλέπει και τη δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους δήμους. 

Όπως μας είπε ο κ. Αλεξάκης και με βάση το περιεχόμενο του συγκεκριμένου έργου ο κάθε επισκέπτης που θα ενεργοποιεί τη σύνδεση του WiFi στη συσκευή του θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης, μέσω μιας τυπικής και συνηθισμένης διαδικασίας επαλήθευσης. Με βάση την πολιτική πρόσβασης θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περίπου 30 λεπτά συνεχούς σύνδεσης. Στο κάθε WiFi hotspot, εκτός από βασικό «εθνικό SSID», θα μπορούν να υπάρχουν και πρόσθετα SSID και θα είναι δυνατοί οι ακόλουθοι τύποι «σερφαρίσματος»:


Πρώτον, απλή πρόσβαση στο Ιnternet, όπου ο χρήστης θα συνδέεται στο εθνικό SSID και θα έχει περιορισμούς πρόσβασης και δεύτερον, πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης. Τρίτον, πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου.  Το δίκτυο αυτό θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για την υποστήριξη και νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών, που θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του και έτσι αναμένεται ότι θα τονωθεί η επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο, αναπτύσσοντας ψηφιακό περιεχόμενο και διαδικτυακές εφαρμογές που θα αξιοποιούν αυτή την υποδομή. 

Σε κάθε περίπτωση, το δίκτυο δεν θα υποστηρίζει υπηρεσίες ψυχαγωγίας που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε bandwidth, όπως παραδείγματος χάριν high definition video streaming, διότι, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η φιλοσοφία υλοποίησης δεν είναι να υποκαταστήσει άλλες μεθόδους πρόσβασης στο Διαδίκτυο, αλλά να διασφαλίσει δωρεάν την πρόσβαση σε βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες.


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου