www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Λουκέτο τύπου ΕΡΤ στον ΟΑΕΔ;

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ μετά τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για σχέδιο «ξαφνικού θανάτου» του Οργανισμού, στα πρότυπα της ΕΡΤ.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Bild σε εκτενές ρεπορτάζ της αποκάλυψε ότι επίκειται ο διαμελισμός του ΟΑΕΔ, επικαλούμενη μάλιστα πηγές από το υπουργείο Εργασίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι οι δραστηριότητες του ΟΑΕΔ θα διχοτομηθούν. Έτσι η επιδοματική πολιτική, δηλαδή τα επιδόματα ανεργίας και οι λοιπές παροχές θα περάσουν στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, ενώ οι πολιτικές απασχόλησης θα δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Το δημοσίευμα άναψε φωτιές στους εργαζομένους του Οργανισμού και άμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστών οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην μετατρέψει το δικαίωμα της εργασίας σε εμπόρευμα! Οι μεσάζοντες θα πουλάνε και θα αγοράζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας...» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Γιατί θέλουν να κλείσουν τον ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εδώ και ένα δίμηνο, με τον υπουργό να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα.

Αυτό που εκτιμά, είναι ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στην απόφαση για «λουκέτο» είναι ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών, αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ και για αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, προκρίνεται η άσκηση της εισοδηματικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο μπορεί να αναλάβει και τη χορήγησης επιδομάτων και παροχών σε εργαζόμενους και ανέργους.


Πηγή:www.iefimerida.gr/node/166969#ixzz3AjGSGRbV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου