www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Βρύσες, τόπος πολιτισμού.

Μια εξαιρετική εκδήλωση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρύσες στα πλαίσια μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων του τοπικού Πολιτιστικού και φυσιολατρικού συλλόγου του χωριού που έχουν δημιουργήσει έναν προορισμό προς το χωριό που τον επιλέγουν εκατοντάδες επισκέπτες.

Ο παράλληλος του κεντρικού δρόμου του χωριού στο σημείο με τις βρύσες το σημείο λέγεται στο χωριό σαν η πλατεία της πέρα βρύσης ήταν γεμάτη από καρέκλες που τελικά λίγες φάνηκαν. Εκατοντάδες οι επισκέπτες που ήθελαν να ακούσουν για το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, «Δύο φεγγάρια δρόμος» να μιλά ο ίδιος ο συγγραφέας αλλά και να απαγγέλλει μαντινάδες του από το βιβλίο ο Λυραρογιάννης. 


Μια συνάντηση που έκανε και τους δύο άντρες να νοιώσουν λες και βρίσκονταν σπίτι τους ή στην αυλή τους και κουβέντιαζαν λες και δεν τους άκουγαν 300 και πλέον θεατές. Με χιούμορ αλλά και στιγμές που αναπολεί κανείς την παράδοση τούτου του τόπου ο πάντα διακριτικός και χαμηλών τόνων Γιάννης Βάρδας τόνισε πως τούτο το βιβλίο είναι μια Κρήτη ολάκερη με τον Νίκο Ψιλάκη να απαντά ότι είναι εμπνευσμένο από χαρακτήρες σαν τον ίδιο τον Λυραρογιάννη και τονίζοντας ότι τελικά τόσο η ποίηση, η λογοτεχνία η ίδια η ζωγραφική και όλες οι τέχνες και οι μορφές δημιουργίας δεν ανήκουν στους δημιουργούς τους αλλά σε όσους τις έχουν ανάγκη. 

Κορυφαία δε και η στιγμή που οι χορευτές του Κρούστα έκαναν την εμφάνιση τους στην εκδήλωση κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα όλων για την τιμή που τους έκαναν να χορέψουν στους δρόμους του χωριού τους. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Κοφινάκης κατά το καλωσόρισμα του είπε πως «…στη σημερινή δύσκολη εποχή όπου οι διανθρώπινες σχέσεις περνάνε κρίση και τα κύρια και βασικά ενδιαφέροντα των ανθρώπων εντοπίζονται κυρίως στις βιοτικές μέριμνες ,ενώ η πίστη στις αξίες παραθεωρηται και οι μεγάλες μορφές αμφισβητούνται, φρονώ ότι η προβολή και παρουσίαση ανθρώπων του πνεύματος με έργο και προσφορά είναι αναγκαία και απαραίτητη , πολύτιμη και πολλαπλός ωφέλιμη.

Απόψε έχουμε την τιμή και την μεγάλη χαρά να καλωσορίζουμε στις Βρυσσες δυο προσωπικότητες των οποίων οι δημιουργίες συνεισφέρουν στην αέναη ροή της πολιτιστικής ιστορίας της Κρήτης. Τον Νίκο Ψιλάκη δημοσιογράφο – συγγραφέα έναν άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών του οποίου ο πλούτος και η ποιότητα των κειμένων μορφώνουν συνειδήσεις καλλιεργούν χαρακτήρες και υπηρετούν ανθρώπινες αξίες. 

Και τον  Γιάννη Βάρδα κατά κόσμων Λυραρογιαννη  ο οποίος αποτελεί έναν από τους γνησιότερους εκφραστές του μουσικού πλούτου της ανατολικής Κρήτης ο οποίος ανεπηρέαστος και πάντα πιστός στην μουσική του τόπου κατάφερε μαζί με τους χορευτές από τον Κρουστα να περισώσουν ξεχασμένους σκοπούς και χορούς της Κρήτης. 

Προσωπικά πρέπει να ομολογήσω ότι ευρισκόμενος στην θέση αυτή αισθάνομαι μεγάλη δυσκολία αλλά σύγχρονος και ιδιαίτερα μεγάλη τιμή εκπροσωπώντας τον πολιτιστικό και φυσιολατρικό σύλλογο Βρυσών να καλωσορίσω στο χωριό μας τους δυο αυτούς μεγάλους Κρητικούς.» είπε . τον κόσμο στην εκδήλωση καλωσόριζαν μέλη του συλλόγου με μια ρακή ενώ σύμφωνα με την ανταπόκριση που υπάρχει σε όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου, οχτώ τον αριθμό είναι σίγουρο ότι ένα ολοζώντανο κύτταρο έχει ήδη δημιουργηθεί με βλέψεις να γίνουν οι Βρύσες χωριό με ζωή και με παρουσία στα πολιτιστικά και κοινά δρώμενα του τόπου. 

Η επόμενη εκδήλωση του συλλόγου είναι για την Παρασκευή στον ίδιο χώρο με μια βραδιά γεμάτη από έντεχνη Ελληνική λαϊκή μουσική και τραγούδια.



ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου