www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Φραρό, η επόμενη μέρα και οι εξελίξεις...

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Νεάπολη με θέμα την αποκατάσταση και την ιστορική και τουριστικη αξιοποίηση της καθολικής μονής του Αγίου Αντωνίου, γνωστής ως Φραρό.


Όσοι συμμετείχαμε, εκφράσαμε τις απόψεις μας για την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση για την επιτυχία του στοχου μας. 

Προσωπικά, μετακινηθηκαμε έως το Ηράκλειο αμέσως μετά, για να ενημερωθούμε πληρέστερα, από την "πηγή". Δηλαδή την Εφορια Βυζαντινων Αρχαιοτητων, αρμόδια για το θέμα μας.

Με την ευκαιρία, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την προϊσταμένη αρχαιολόγο κα Μοσχόβη και την αρχιτέκτονα κα Χρονάκη για την προθυμία που επέδειξαν και το χρόνο που μας διέθεσαν, έστω και αν επρόκειτο για την πολλοστή φορά που ομιλούσαν σε ενδιαφερόμενους για το Φραρό. 

Μας επανέλαβαν οτι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η διάνοιξη δρόμου, αφού προηγηθεί η αποζημίωση από το Δήμο των γειτονικών ιδιοκτησιών.

Στη συνέχεια όμως προκύπτουν τα εξής προβλήματα:

Η μονή ΔΕΝ μπορεί να αναστηλωθεί, δεν υπάρχουν τα αρχικά σχέδια και βέβαια δεν μπορούμε να βασισθούμε έτσι γενικά σε άλλα μοναστήρια του τάγματος των φραγκισκανών, για να συμπληρωθεί. Άρα ΜΟΝΟ ό, τι υπάρχει σήμερα, αυτό μπορεί να ενισχυθεί για να προστατευθεί από περαιτέρω κατάρρευση. (Εκτός -το ερωτούμε- αν υπάρχουν παλιές λεπτομερείς φωτογραφίες του μνημείου;).

Το Φραρό ΔΕΝ εχει προτεραιότητα. Διότι υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες που υφίστανται τη φθορά του χρόνου και μαζί τους εξαφανίζονται παλιές τοιχογραφίες, που πρέπει να διασωθούν.

Η εκκλησία, ως είναι φυσιολογικό, δεν αποδίδει στο καθολικό Φραρό ύψιστη προτεραιότητα, ήδη ασχολείται με υπεράνω των δυνάμεών της πλήθος ορθόδοξων εκκλησιαστικών μνημείων.

Η δική μας ιδέα ήταν να "προικίσουμε" με προστιθέμενη αξία το παλιό μοναστήρι. Διότι αυτό καθαυτό ιστορικά ΔΕΝ αποτελεί, πέρα απο την ηλικία του, αιώνων, κέντρο αξιοσημείωτων ζυμώσεων ή γεγονότων. Ακόμη και το μικρό ορφανό κρητικόπουλο Πέτρος Φιλάρετος πέρασε ένα με δύο έτη όλα κι όλα από εκεί, τίποτε περισσότερο. 
Μόνο λοιπόν αν "μεταφέρουμε" τα όσα ΕΚΤΟΣ Φραρό συνέβησαν στη συνέχεια, πίσω στο χώρο φιλοξενίας του, θα ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον.

 Και αυτό θα γίνει με διοργανώσεις συναντήσεων  εκπροσώπων των δύο εκκλησιών επί τόπου, με συνέδρια, με συναυλίες συχνές απο μουσικούς ή χορωδίες με θρησκευτικούς ύμνους, με ίδρυση μικρού μουσείου, με το συνδυασμό διαφόρων εκθεμάτων μεσα στη Νεάπολη όπως έχουμε ήδη προτείνει. Με τη συνεργασία της Ιταλίας όπου έζησε και ετάφη και της Γαλλίας όπου επίσης έδρασε και με κατάλληλη και συνεχή δημοσιότητα και διαφήμιση ώστε να "καθιερωθεί" ο τόπος στις συνειδήσεις όλων. 

Εδώ πάθαμε "καθίζηση", όταν σωστά μας θύμησε η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κάτι που είχαμε ασυγχώρητα λησμονήσει. Η αίθουσα-μουσείο και ταυτόχρονα συνεδριάσεων και συναυλιών ΔΕΝ μπορεί να κτισθεί δίπλα στο κατόπιν έστω αναστήλωσης εκκλησάκι με το ένα και ένα τρίτο κλίτος και να το αναδείξει! Διότι αποτελεί παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο! 

Συνεπώς απαιτούνται νέες απαλλοτριώσεις, αποζημίωσεις και κυρίως αρκετή απόσταση από το μοναστήρι.
Θα ομολογήσουμε ότι αποχωρήσαμε "διαλυμένοι" από τη συνάντηση με τις ευγενέστατες κυρίες της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτητων. Ανυπέρβλητα τα εμπόδια. 

Έως ότου ο μηχανικός στο Ηράκλειο κος Γ. Α και η μηχανικός στον Α. Νικόλαο κα Β. Μ-Κ, μας πρότειναν μια σανίδα σωτηρίας:

Αν από Πάπας του Φραρό γίνει ο Πάπας της ΝΕΑΠΟΛΗΣ, άλλωστε από τις Καρές προήλθε;

Με μια αίθουσα που ένα τμήμα της ή ένα κτίριο με έναν όροφό του που να αφιερωθεί στον Αλέξανδρο τον πέμπτο και το υπόλοιπο μέρος σε ορθόδοξα ιερά εκθέματα, στη Νεάπολη μέσα; 

Με τις προτάσεις μας ως συμπλήρωμα: τη μόνιμη πλατεία των Θαυμάτων και τις περιοδικές ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ιστορικοθρησκευτικά θέματα, θα έχουμε έναν τριπλό πόλο έλξης. Και από τη Νεάπολη μετά να τους στρέφουμε προς ένα κουτσουρεμένο έστω Φραρό αλλά ευτυχώς και στα υπόλοιπα όμορφα -και πλήρη- μοναστήρια της περιοχής.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα τελευταία νέα, θεωρούμε ότι τα παραπάνω δίνουν μία σαφή εικόνα του γενικού πλαισίου. 

Στέλιος Αδαμάκης. 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Από Θάνο Κορομπύλια:

Σύμφωνα με πληροφορία μας καταβάλλεται προσπάθεια οργάνωσης λίαν πρωτότυπης θρησκευτικής έκθεσης στην Αθήνα, σε πανελλήνια, για να μην πούμε παγκόσμια, πρεμιέρα. Η οποία θα προταθεί αμέσως μετά και στη Νεαπολη! Και θα επωφεληθούμε από το ενδιαφέρον και την αξία της αλλά και την τεράστια διαφήμιση που θα της έχει γίνει! Ας ευχηθούμε να πετύχει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου