www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Δεν τελειώνει ο κατάλογος των νεκρών στους δρόμους.

Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Κρήτης από την αρχή του έτους μέχρι τώρα.
Τριάντα δυο από τους νεκρούς ήταν άντρες και δύο γυναίκες, ενώ σε απόλυτους αριθμούς έχουμε τέσσερις περισσότερους νεκρούς από πέρυσι στο νησί, δείγμα των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα θανατηφόρα τροχαία, παραπέμποντας σε παλαιότερες χρονιές που το φαινόμενο είχε λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις.

Όπως αναμενόταν, κυρίως λόγω πληθυσμιακών δεδομένων, το Ηράκλειο βρίσκεται στην κορυφή των θανατηφόρων με 15 άτομα στο σύνολο και ακολουθούν τα Χανιά με 12 και το Ρέθυμνο με 6. Το Λασίθι παρουσιάζεται να έχει μια πολύ διαφορετική εικόνα μ' ένα νεκρό, κρατώντας χαμηλά το ποσοστό συμμετοχής στο σύνολο των απωλειών.


Στην Κρήτη την τελευταία εικοσαετία καταγράφηκαν δραματικά στοιχεία τροχαίων συμβάντων με εκατοντάδες νεκρούς, γεγονός που έχει επισημανθεί από φορείς και πολίτες, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να εκλείψει η έκταση του φαινομένου.


Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δίνει ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του νησιού κ. Γιάννης Λιονάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως και επί σειρά ετών με το πρόβλημα. «Είχαμε μια έξαρση από το 1996 και για μια δεκαετία όταν είχαμε φτάσει τους 135 νεκρούς ανά έτος. 


Από κει και πέρα είχαμε περίπου 110 νεκρούς στους δρόμους μας», υπενθυμίζει, αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία παλαιότερων ετών που είχαν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στον Ελλαδικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Η αλήθεια είναι πως στα χρόνια που ακολούθησαν είχε μειωθεί ο αριθμός των νεκρών κάτω από 60. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποιοτικό στοιχείο που φανερώνει πως και πάλι υπάρχει έντονη ανησυχία για την αύξηση που αρχίζει να καταγράφεται στα τελευταία χρόνια της κρίσης.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

www.anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου