www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

...γράφει ο Μανόλης Αικατερινάκης
"Θυμάμαι το Σεπτέμβριο του 2011 το σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών τότε με εκείνο το σαρδόνιο χαμόγελο να αναγγέλλει την επιβολή του φόρου ιδιοκατοίκησης


, το λεγόμενο “χαράτσι” και μάλιστα να μας λέει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο με σκοπό να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία. Από τότε πέρασαν τρία περίπου χρόνια και στο διάστημα αυτό ψηφίστηκαν, ή μάλλον επιβλήθηκαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου  δεκάδες περιορισμοί στο εισόδημα των πολιτών, στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία, την παιδεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. 

Πάντα βεβαίως για να μας σώσουν αγνοώντας προκλητικά τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, με τους ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, με τέσσερα εκατομμύρια στο όριο της φτώχειας, με το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο τέλος του 2013 η συγκυβέρνηση παρουσίασε το νέο νόμο που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι και τον ΦΑΠ και δυστυχώς επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους κατόχους έστω και ενός μικρού ακινήτου.

Με τον νέο νόμο παγιώνεται:
Α) Η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας,
Β) Ουσιαστικά νομιμοποιείτ το χαράτσι και παράλληλα διατηρεί τον ΦΑΠ μέσω του συμπληρωματικού φόρου.
Γ) Επιβάλλεται φόρος για πρώτη φορά και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Δ) Ο φόρος υπολογίζεται με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές. Οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Ε) Δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και την μικρή ιδιοκτησία.
Στ) Δεν προστατεύει αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν. Η κυβέρνηση εμπαίζει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, υποσχόμενη δήθεν μείωση από τον φόρο.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος με ελάχιστη αποδοτικότητα. Και αυτό σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο φόρος ακίνητης περιουσίας κατευθύνεται σε συγκεκριμένες ανταποδοτικές δαπάνες και για αυτό κυρίως αποτελεί φόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής σε ότι έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία. Η φορολόγηση πρέπει να γίνεται στο σύνολό της  και όχι ανά ακίνητο με προοδευτική κλίμακα και αφορολόγητο όριο.

 Βλέπουμε σήμερα δήθεν αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοί που πριν από λίγους μήνες ψήφιζαν τις σχετικές διατάξεις καταγγέλλοντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του και σήμερα θορυβημένοι από τις αντιδράσεις των πολιτών καταγγέλλουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν φθάνοντας στα όρια της γελοιότητας.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πολιτικής σε όλα τα επίπεδα που βέβαια δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει η συγκυβέρνηση.

Ο τόπος χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση που να βρίσκεται στον αντίποδα της μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα απαλλάξει την χώρα από τα μνημόνια."

Μανώλης Αικατερινάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου