www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ο πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων μετά την χούντα ήταν από τη Νεάπολη.

Τον άνθρωπο, τον πολιτικό, τον νομικό, Μεραμπελιώτη στην καταγωγή, γεννήθηκε στη Νεάπολη,  Γιάννη Παπαθεοδώρου, γνωρίσαμε το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση που έγινε προς τιμή του με την παράλληλη έναρξη λειτουργίας της έκθεσης που αφορά την ζωή του και φιλοξενείται στο παλιό γυμνάσιο Νεάπολης. 
Το βιογραφικό του προφίλ που αφορούσε την ζω’ή του, την νομική του πορεία και την εμπλοκή του με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια η Μαρία Σεργάκη ενώ εντυπωσίασε τόσο το φωτογραφικό υλικό που συνόδευσε την παρουσίαση όσο και ένα βίντεο που προβλήθηκε με εικόνες δανεισμένες από το Ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ. 

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου ήταν ο πρώτος εκλεγμένος ΔΗΜΑΡΧΟΣ του ΔΗΜΟΥ των ΑΘΗΝΑΙΩΝ, μετά τη Χούντα την περίοδο 1975-78 υποστηριζόμενος μάλιστα από κόμματα της κεντροαριστεράς της εποχής..

 Γεννήθηκε στη Νεάπολη Μεραμπέλλου και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στον Ιταλο-Ελληνικό Πόλεμο με την 5η Κρητική Μεραρχία και τιμήθηκε για τη δράση του με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως  Κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Σημείωσε επίσης έντονη αντιδικτατορική δράση μέσα από το συνδικαλισμό.  Άσκησε μαχόμενη δικηγορία εξειδικευόμενος σε εργατικά ζητήματα.

Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 1954 με τον Π. Κατσώτα, και αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος το 1959 και το 1964. Εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων το 1975 και ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Ιουνίου της χρονιάς εκείνης. Υπήρξε μετριοπαθής και μειλίχιος, γνωστός βιβλιόφιλος και αγαπητός μεταξύ των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων. 

 Με τις γνώσεις, το ήθος αλλά και τη συνέπεια που επέδειξε στις αρχές και το όραμά του για την τοπική αυτοδιοίκηση, και αποφεύγοντας τις ακρότητες, κατόρθωσε να χειριστεί τα ζητήματα του Δήμου Αθηναίων με επιτυχία στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. 

Σημαντικό υπήρξε το έργο του για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του πρώτου δήμου της χώρας. Αποχώρησε από το δημαρχιακό αξίωμα με τη λήξη της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1978, είπε μεταξύ πολλών άλλων η κ. Σεργάκη. 

Για την ζωή του μέσα από την οικογένεια του μίλησε στο κοινό που βρέθηκε στο παλιό γυμνάσιο της Νεάπολης η ανιψιά του Άντζελα Χαρλαύτη - Σπανδώνη, η οποία εμφανώς συγκινημένη είπε πως περίμενε πως και πώς να γίνει μια εκδήλωση στον τόπο που γεννήθηκε ο θείος της τιμή για τον ίδιο που τόσο πολύ αγαπούσε την Κρήτη τις παραδόσεις και τους ανθρώπους της. 

Η ίδια μίλησε για τις προσωπικές στιγμές ενός πολύπλευρου ανθρώπου που δεν ξεχνούσε ποτέ να δείχνει την αγάπη του στην οικογένεια του και στους φίλους του παρά το πολύ φορτωμένο του πρόγραμμα και τις πολλές ασχολίες του. 

Με δεδομένες τις πολύ δύσκολες πολιτικές συνθήκες της εποχής ο Γιάννης Παπαθεοδώρου κατάφερε να κάνει πάρα πολλά πράγματα στον πρώτο Δήμο της χώρας ενώ σημαντική επίσης υπήρξε η παρουσία του στην αντιμετώπιση γενικότερων ζητημάτων της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, της οποίας υπήρξε πρόεδρος Ήταν επίσης Γενικός Εκπρόσωπος για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ένωσης των Πόλεων της Μεσογειου (Union des Villes de Mediterranee, U.V.M.) και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αδελφοποιημένων Πόλεων του Κόσμου, Federation Mondiale des Villes Jumelees, F.M.V.J.). 

Για την δράση του στην αυτοδιοίκηση και τις πρωτοβουλίες που είχε ο ίδιος πάρει μίλησε ο Αντώνης Χουρδάκης πρώην Δήμαρχος Νεάπολης από το 1978 έως το 1982 που είχε την χαρά και την μεγάλη τιμή να συνεργαστεί στενά με τον τιμώμενο.

Η έκθεση για τον Γιάννη Παπαθεοδώρου θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό τα απογεύματα έως τις 16 Αυγούστου στο παλιό γυμνάσιο της Νεάπολης.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου