www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

450 σελίδες για την ζωή ενός ανθρώπου και ενός τόπου.

Μπορεί να μια αυτοβιογραφία να είναι παράλληλα και μια ολοζώντανη παρουσίαση της κουλτούρας, του πολιτισμού, των προσώπων, των εθίμων, των αξιών και των καταστάσεων ενός τόπου; 
Να διαβάζεις για την ζωή κάποιου και μέσα σε όσα οι σελίδες κρύβουν να εμφανίζονται δικοί σού άνθρωποι, ή γνωστές σου φιγούρες και σίγουρα γνώριμες μορφές από το πρόσφατο παρελθόν; Όλα αυτά και άλλα πολλά ανακαλύπτει ο αναγνώστης  στο βιβλίο «Σπιθολέοντας, το μυθιστόρημα της ζωής μου» του Νεαπολίτη Νίκου Βλάσση το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Πολιτιστική και Λαογραφική Εταιρεία του Επάνω Μεραμπέλλου στο κινηματογράφο Δρήρος στη Νεάπολη.  

Στην παρουσίαση του βιβλίου στην οποία πήρε μέρος και ο ίδιος ο συγγραφέας νόμιζες ότι ο χρόνος είχε γυρίσει πίσω και ότι ζούσες στη Νεάπολη λίγο μετά τον πόλεμο του 40 με όλες τις ιστορίες που έχεις ακούσει από παιδί να παρουσιάζονται μπροστά σου τόσο γλαφυρά και ζωντανά λες και ήταν και δικό σου βίωμα. Η ζωή του Νίκου Βλάσση, ή του «Σπιθολέοντα» όπως του είχε δώσει το παρατσούκλι μια θεία του, είχε δυσκολίες που με πείσμα, αποφασιστικότητα και αγώνα προσπερνούσε, άλλωστε οι εποχές ήταν δύσκολες πολύ τότε. 

Σίγουρα διαβάζοντας κανείς το βιβλίο αυτό θα βρεί στοιχεία κοινά με την ζωή του ίδιου, ή θα θυμηθεί καταστάσεις είτε που έχει ζήσει ή που του έχουν διηγηθεί, ο λόγος που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο συγγραφέας είναι απλός και κατανοητός γεμάτος ένταση, συναίσθημα και αλήθειες, για όλα. Κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ότι οι σελίδες του μπορούν να απολέσουν και ένα πολύ καλό μάθημα πατριδογνωσίας της περιοχής ενώ τα μήνυμα της θέλησης για την ζωή και την ελπίδας, μπορούν να γίνουν φάροι για όσους τον διαβάσουν και το κάνουν δικό τους.  450 σελίδες γεμάτες από τοπική ιστορία, πολιτισμό, λαογραφία, προσωπικές στιγμές, αποφασιστικότητα και αγάπη για την ζωή.  

Ο Νίκος Βλάσσης είναι εκδότης σήμερα και σημειώνει στο εισαγωγικό του βιβλίου του ότι είναι το ένα και μοναδικό που έχει γράψει ο ίδιος. Στην παρουσίαση συνέδραμαν, στον συντονισμό η Μαρία Κωστάκη από την ΠΛΕΑΜ στην οποία πήγε μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου το βράδυ της Πέμπτης ως μικρή ευγνωμοσύνη του ίδιου του συγγραφέα προς της ΠΛΕΑΜ, η κόρη του Άννα Μαρία Βλάσση, φιλόλογος, που έχει την διεύθυνση του Εκδοτικού οίκοι Βλάσση,  μίλησε τόσο για τον συγγραφέα πατέρα της και το βιβλίο του όσο και για την δραστηριότητα του εκδοτικού οίκου της οικογένειας.

 Η φιλόλογος Μαρία Παυλάκη, στην συνέχεια ξεφύλλισε το βιβλίο   και αναφέρθηκε σε κεντρικά σημεία του ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας στο τέλος βαθιά συγκινημένος που βρίσκονταν στον τόπο από όπου ξεκίνησε την ζωή του περιέγραψε τα βιώματα του με ζωντάνια και αυθορμητισμό. Παρόν και ο αρχιμανδρίτης της ΙΜΠΧ π. Τίτος Ταμπακάκης ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στον βιβλίο του Νίκου Βλάσση λέγοντας ότι είναι μια κατάθεση ψυχής και ζωής ενός ανθρώπου που βίωσε πολλά αλλά στάθηκε όρθιος.


ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου