www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Φουνάρα ...team

Πολύ σωστά το λέει ο λαός μας, «¨Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» με τις παραδόσεις και τα έθιμα του κάθε τόπου να κάνουν μια ολόκληρη χώρα να ξεχωρίζει σε κάθε της σημείο σε κάθε της περιφέρεια. 


Για τα έθιμα και τις παραδώσεις της περιοχής τι να πρωτογράψει  πραγματικά κανείς; Είναι τόσα πολλά και τόσο μοναδικά. Επέλεξα να αναφερθώ απλά σε ένα που έχει πολλές διαστάσεις ως προς την προετοιμασία, την  υλοποίηση και την ΕΚΤΕΛΕΣΗ του. 

Η φουνάρα και το κάψιμο του Ιούδα είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα σε όλο το νησί και αποτελεί και εκδήλωση ανταγωνιστική από χωριό σε χωριό ή από ενορία σε ενορία. 

Οι νέοι άνθρωποι του χωριού, με ότι και αν ασχολούνται, είτε είναι μαθητές είτε επαγγελματίες είτε εργαζόμενοι οπουδήποτε, βάζουν μέρες πριν τα ρούχα του χωραφιού, όπως τα λέμε εδώ, και μαζεύουν ξύλα όλων των λογιών.  Στο προκαθορισμένο σημείο του κάθε χωριού συλλέγουν βάτους και θάμνους,  κλήματα από τα αμπέλια, λιόκλαδα και κλαδέματα, κατσοπρίνια και ασπαλάθους.   

Η εργασία αυτή αποτελεί άσκηση συλλογικότητας καθώς χρειάζονται πολλά χέρια για να ξεριζώσουν και για να τραβήξουν τους μεγάλους όγκους των ξύλων. Είναι δε ένα έθιμο που σε πολλές περιοχές σημαίνει και το αντάμωμα των φίλων που από μικρά παιδιά ασχολούνται με αυτό. 

Ένα τρανταχτό παράδειγμα η παρέα των φίλων από την Λατσίδα, όπου κάθε χρόνο βάζουν τα δυνατά τους ώστε η φουνάρα τους να είναι όσο πιο μεγάλη σε ύψος και σε όγκο γίνεται.  Παρόμοιες παρέες υπάρχουν σε όλα τα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Αγίου Νικολάου και όχι μόνο. Ο ευγενής ανταγωνισμός δεν αφορά μόνο το ύψος της κάθε φουνάρας αλλά και την διάρκεια που αυτή ανάβει και για τον λόγο αυτό στην καρδιά της μπαίνουν μεγάλα κομμάτια από δέντρα ή ακόμα και ρίζες που καίγονται πιο αργά. Με δεδομένο δε ότι αυτό το έθιμο δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τόσο την πυροσβεστική υπηρεσία όσο και τις αρχές της τάξης γενικώς, σε πολλές περιπτώσεις δίπλα από την φουνάρα οι διοργανωτές φροντίζουν να έχουν από πυροσβεστήρες μέχρι και οχήματα με ντεπόζιτα νερού για κάθε ενδεχόμενο.  

 «Φέτος οι προετοιμασίες ξεκίνησαν ήδη από νωρίς ώστε να έχουμε μέρες να κουβαλάμε ξύλα, είναι από τα έθιμα που να σμίγουν κάθε χρόνο και δίνουμε και στο χωριό με την παρουσία μας μια άλλη νότα, υπάρχουν δε και φίλοι που ζουν αλλού και όμως έρχονται και βοηθούν ώστε να μην σβήσει στο πέρασμα του χρόνου ενώ σιγά σιγά και μικρότεροι ακολουθούν ότι κάνουμε.» είπαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι φίλοι από την Λατσίδα που είναι έτοιμοι αμέσως μόλις ακούσουν  τον Χριστός Ανέστη να βάλουν φωτιά.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου