www.fonien.gr

για περισσότερη ενημέρωση διαβάστε εδώ...
www.fonien.gr - το νέο τοπικό ενημερωτικό portal

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Εν αναμονή ένα χρόνο, ανάπηροι και αναξιοπαθουντες


Ένα χρόνο περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους άνθρωποι που δικαιούνται αναπηρικών επιδομάτων
Πρωτοφανής καθυστέρηση προκύπτει από τη λειτουργία της Υγειονομικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη να εξετάζει τις συντάξεις αναπήρων και αναξιοπαθούντων, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δικαιούνται συντάξεις να πρέπει να περιμένουν περισσότερο από 12 μήνες για να εξεταστεί το αίτημα τους από την Επιτροπή.

Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η Υγειονομική Επιτροπή δεν λειτουργεί πλέον σε Νομαρχιακό Επίπεδο αλλά έρχεται κατά αραιά διαστήματα από την Αθήνα προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα που συσσωρεύονται στο Λασίθι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις που εξετάζει κάθε φορά που έρχεται στο νομό η Επιτροπή δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν και τα πολλά αιτήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε ανήμπορους ανθρώπους που σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης δεν έχουν άλλους πόρους παρά μόνο τη σύνταξη που δικαιούνται, εξαιτίας της αναπηρίας τους, για να καλύψουν τις ανάγκες για επιβίωση και φάρμακα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν οικογένειες που περιμένουν από τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανέφερε αγανακτισμένος πολίτης, προκειμένου να περάσουν την εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή στο ΚΕ.Π.Α. χωρίς καμία εξέλιξη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα το βοήθημα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία να έχει σταματήσει, με τους συγκεκριμένους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση, περιμένοντας ακόμη τη χορήγηση ποσοστών αναπηρίας. Οι πρωτοφανείς δυσκολίες αφορούν τόσο τα άτομα με αναπηρία, όσο και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας κυρίως νευρολογικής, ψυχιατρικής και καρδιολογικής φύσεως που δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν φυσιολογικά.

Η καθυστέρηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία και με προβλήματα υγείας να στερούνται και τα βασικά, αλλά και να μην έχουν υγειονομική κάλυψη και ενώ τα έξοδα - ειδικά για τους ΑμΕΑ - είναι αυξημένα αφού πέρα από τις καθημερινές βασικές τους ανάγκες πρέπει να καλύπτουν και έξοδα που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα τους, τη μεταφορά τους και την ιατρική τους περίθαλψη. «Περιμένουν εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, προκειμένου να περάσουν από την εξέταση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το απαραίτητο επίδομα, είναι αλήθεια.

Ο κόσμος καταθέτει τα χαρτιά του, έρχεται η Επιτροπή εξετάζει τις περιπτώσεις που μπορεί και η λίστα που έχει δημιουργηθεί αναγκάζει ανθρώπους να μην παίρνουν σύνταξη για ένα έτος. Υπάρχει λοιπόν τεράστια καθυστέρηση», επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστας Νικολαράκης. Χειρότερο όμως φαινόμενο και από τις καθυστερήσεις, αποτελεί το γεγονός ότι η Υγειονομική Επιτροπή, ακολουθώντας τις εντολές του Υπουργείου, έχει μέχρι τώρα επιδείξει μια ανάλγητη συμπεριφορά που προβληματίζει τους εμπλεκόμενους πολίτες αλλά ακόμα και τον ιατρικό κόσμο που γίνεται αποδέκτης των έντονων παραπόνων και των διαμαρτυριών των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλθηκε υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών στο νομό Λασιθίου – οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν – που παρουσιάζουν 100% αναπηρία αλλά η Επιτροπή τους κόβει το επίδομα διότι δεν είναι απόλυτα παραπληγικοί! Επιπλέον άνθρωποι που δεν έχουν καμία δυνατότητα εργασίας κόβονται. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κόπηκε επίδομα σε ανθρώπους που πάσχουν αποδεδειγμένα 30 χρόνια από σχιζοφρένεια, δεν έχουν δουλέψει ποτέ και δεν έχουν άλλους πόρους ή σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν ούτε στο κρεβάτι. «Φτάσαμε πραγματικά από το ένα άκρο στο άλλο.

Οδηγηθήκαμε δηλαδή στο σημείο να εξετάζουν τους τρόπους για να μην δοθούν οι συντάξεις, εξαντλώντας το γράμμα του νόμου, με αποτέλεσμα άνθρωποι εντελώς ανήμποροι όχι να περπατήσουν αλλά να κινηθούν στο κρεβάτι, να κόβονται από την Επιτροπή», επιβεβαιώνει ο κ. Νικολαράκης, όταν του θέσαμε υπόψη τις πληροφορίες που υπάρχουν.

Όπως καταγγέλλουν πολίτες, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζητούν να υπάρξει παρέμβαση ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

πηγη www.anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου